Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας για το δράμα των αγνοουμένων, λέει ο Φώτης Φωτίου, ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λάρνακα, 01/08/2021


Το δράμα με τους αγνοούμενος πρέπει επιτέλους να τερματιστεί, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και έκανε λόγο για τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων και δολοφονηθέντων από τους Τούρκους εισβολείς κατοίκων της περιοχής του Δήμου Λιβαδιών, στο ιερό ναό Τριών Ιεραρχών στα Λιβάδια, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε πως «δεν μπορεί μετά από 47 χρόνια, να συνεχίζεται αυτό το δράμα με 800 τόσους Ελληνοκυπρίους και Ελλαδίτες αδελφούς να εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στον θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων προσώπων».

Οι εν ζωή συγγενείς των ανθρώπων αυτών, ανέφερε ο κ. Φωτίου και οι βασανισμένες ψυχές των αποβιωσάντων γονέων τους ή άλλων προσφιλών τους προσώπων, επιθυμούν και επιζητούν διακαώς την άμεση διακρίβωση της τύχης τους. Ως επιβάλλεται από το χρέος που οφείλουμε σε αυτούς, προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις μέσω της διεθνούς κοινότητας στην εγκληματικά αδιάλλακτη τουρκική πλευρά, ανέφερε.

Για μια ακόμα φορά, εκ μέρους της πολιτείας και της Κυβέρνησης ο Επίτροπος Προεδρίας απεύθυνε έκκληση σε όσους γνωρίζουν και μπορούν να δώσουν στοιχεία τα οποία να διευκολύνουν τις έρευνες, ενισχύοντας τις πληροφορίες που ήδη υπάρχουν, να το πράξουν με στόχο την περαιτέρω ώθηση των προσπαθειών που καταβάλλονται.

Τιμώντας τους ήρωες μας, απευθύνουμε, είπε, προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε με πίστη στο δίκαιο αγώνα μας για μια έντιμη, αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η συνεχιζόμενη διαίρεση και η μακρά εκκρεμότητα της επίλυσης του Κυπριακού, συμπλήρωσε, συντηρούν και διαιωνίζουν την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, το συνεχιζόμενο εποικισμό, την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και το ξεπούλημα των περιουσιών μας.

«Διανύουμε δυστυχώς ένα διάστημα κατά το οποίο έχει εκτραχυνθεί η στάση της τουρκικής πλευράς ως συνέπεια της νεοοθωμανικής προσέγγισης που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν σε όλα τα εξωτερικά ζητήματα. Ειδικά στο Κυπριακό έχει κάνει περισσότερο από εμφανείς τους στόχους του για πλήρη έλεγχο της νήσου, όπως και της θαλάσσιας της περιοχής κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων δικαίου» ανέφερε.

Η προκλητικά έκνομη συμπεριφορά της Άγκυρας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα, ανέφερε ο Φώτης Φωτίου, πήρε τελευταία και μια άλλη μορφή, αυτήν της προβολής και υποστήριξης απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, όπως της αναγνώρισης και της αποδοχής της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και της λύσης δύο χωριστών, ανεξάρτητων κρατών, κατά παράβαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς, ακόμη, και της αλλαγής του καθεστώτος της κλειστής πόλης των Βαρωσίων με το άνοιγμα ενός νέου τμήματος της για εποικισμό.

«Πρόκειται για πλήρη αποθράσυνση» είπε και τόνισε πως η Τουρκία διεκδικεί κυριαρχία σε ένα μόρφωμα το οποίο είναι υποτελές και δημιούργημα της, ενώ με παράνομες και μονομερείς ενέργειες επιχειρείται αλλαγή του καθεστώτος της Αμμοχώστου κατά παραβίαση ειδικά των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία προνοούν την παράδοση της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη και την επιστροφή των δικαιούχων στις περιουσίες τους υπό συνθήκες ασφαλείας.

«H δική μας πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσέλθει σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, φτάνει η τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να προσέλθει με καλή βούληση και θέληση στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Επιμένουμε στα δίκαια μας και αγωνιζόμαστε για να δικαιώσουμε και τις θυσίες και τη μεγάλη προσφορά όσων μνημονεύσαμε και τιμήσαμε σήμερα, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΑΓΚ)

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων και δολοφονηθέντων από τους Τούρκους εισβολής κατοίκων της περιοχής του Δήμου Λιβαδιών, πατώντας ΕΔΩ.