Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ανακοίνωση Επιτρόπου Προεδρίας για την Ημέρα των Αγνοουμένων, ΓΤΠ 29/10/2021


Είναι με αισθήματα αγωνίας, θλίψης, αλλά και αποφασιστικότητας που τιμούμε και σήμερα την ημέρα των αγνοουμένων.

Έχουν παρέλθει 47 χρόνια από τον χρόνο εξαφάνισης των αγνοουμένων μας της τουρκικής εισβολής, και πέραν του μισού αιώνα από τον χρόνο εξαφάνισης των αγνοουμένων μας της περιόδου 1963-64. Παρά τις έντονες προσπάθειες της Πολιτείας και των οικογενειών τους σε Κύπρο και Ελλάδα, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αγνοούνται περί τις 780 υποθέσεις συμπατριωτών μας. Ο πόνος των οικογενειών, παρά τα χρόνια που πέρασαν, παραμένει αβάστακτος και το καθημερινό τους μαρτύριο βαρύ.

Δυστυχώς, παρά τα χρόνια που έχουν παρέλθει, η κατοχική δύναμη και οι εδώ εγκάθετοι της εξακολουθούν να περιφρονούν με προκλητικό τρόπο και αλαζονεία τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών. Η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να καταθέσει τις πληροφορίες από τα αρχεία του κατοχικού στρατού για ομαδικούς τάφους αγνοουμένων μας από τις περισυλλογές των νεκρών στα πεδία των μαχών. Αρνείται επίσης να δώσει πληροφορίες για τους χώρους επαναταφής των λειψάνων αγνοουμένων μας που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής. Συνεχίζει να θέτει προσκόμματα και δυσκολίες για έρευνες και εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες. Ο κατάλογος των ευθυνών και υποχρεώσεων της κατοχικής δύναμης για τη δημιουργία και συνέχιση της ανθρώπινης αυτής τραγωδίας, είναι μακρύς.

Αναμένουμε και προσδοκούμε από την πολιτισμένη ανθρωπότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και να συμβάλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον τερματισμό της συνεχιζόμενης τραγωδίας, προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, ως Κυβέρνηση, με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε δυνατό τρόπο, εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου, είτε αυτός είναι Ελληνοκύπριος, Ελλαδίτης ή Τουρκοκύπριος.

Η επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό πορευόμαστε ενωμένοι, πολιτεία και λαός, ώστε να δοθεί επιτέλους τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων μας.

Αυτό για εμάς δεν είναι επετειακή δέσμευση. Αποτελεί ιερό καθήκον και χρέος τιμής.

(ΡΜ/ΝΓ/ΕΧΡ)