Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

O Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τoν Πρέσβη της Ιρλανδίας, ΓΤΠ 12/10/2021


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση με τoν νέο Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Κύπρο κ. Conor Long, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κ. Φωτίου για ενημέρωση Πρέσβεων και Αρχηγών Ξένων Διπλωματικών Αποστολών για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του ιδίου, για τη μέχρι τώρα στήριξη και βοήθεια της Ιρλανδίας, στις προσπάθειες για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος των αγνοουμένων, καθώς και στο πλαίσιο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ευελπιστώντας στη συνέχιση και εμβάθυνσή της. Ευχαρίστησε, επίσης, για τη μέχρι σήμερα συνεισφορά της Ιρλανδίας στο πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο οι συγγενείς των αγνοουμένων να βιώνουν καθημερινά, για σχεδόν μισό αιώνα τη δυστυχία και τον πόνο που προκαλεί η αβεβαιότητα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.  Η τραγική αυτή κατάσταση, επισήμανε, οφείλεται αποκλειστικά στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος.

Η Τουρκία, ανέφερε, είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος, αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνισή του σε βάρος των συγγενών.

Η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ενδεικτική της απάνθρωπης και απαράδεκτης πολιτικής που ακολουθεί, είπε ο κ. Φωτίου. «Μιας πολιτικής που βασίζεται σε τακτικισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες καθώς και στη βάναυση περιφρόνηση των οικουμενικών αρχών και αξιών της πολιτισμένης ανθρωπότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε ο Επίτροπος, είναι σε θέση και μπορεί να αναλάβει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για συμμόρφωση της κατοχικής δύναμης με τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Επισήμανε ακόμη ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων της Κύπρου, μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας, ζητούν και έχουν δικαίωμα να απαιτούν ίση και δίκαιη μεταχείριση σύμφωνα με τους κανόνες και αξίες του διεθνούς δικαίου, αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πλευράς του, ο κ. Long επαναβεβαίωσε τη διαχρονική στήριξη της Κυβέρνησης της Ιρλανδίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και παράλληλα ενημέρωσε για τη συνέχιση της συνεισφοράς της χώρας του στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ανεύρεση των αγνοουμένων μας.

Τέλος, ο κ. Φωτίου συζήτησε με τον κ. Long ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Διασποράς με την προοπτική υπογραφής Διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα αυτό. Το εν λόγω Μνημόνιο σκοπό έχει την ενίσχυση τω ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και θα συνδράμει στη στενότερη συνεργασία των οργανωμένων συνόλων της διασποράς των χωρών μας στο εξωτερικό, με την υλοποίηση κοινών δράσεων.