Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, P.I.O. – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/07/2020


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα στο Γραφείο του συνάντηση με τετραμελή αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις για τις Μαύρες Επετείους του Πραξικοπήματος και της Τουρκικής Εισβολής.

Η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από την Πρόεδρο της Επιτροπής, κα Μαρία Καλμπουρτζή, καθώς και από τρία άλλα μέλη της Οργάνωσης.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Επίτροπος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης, του ιδίου, αλλά και του Κυπριακού Ελληνισμού γενικότερα, για τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλαδιτών αδελφών μας στην υπεράσπιση της ελευθερίας και ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης και συμπαράταξης στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των Ελλαδιτών αγνοουμένων που αναμένουν καρτερικά και με αξιοπρέπεια για τόσες δεκαετίες να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και της έλλειψης συνεργασίας από μέρους της κατοχικής δύναμης. Τόνισε ότι είναι απαράδεκτο η διεθνής κοινότητα και οι ισχυροί της γης να σιωπούν και να ανέχονται την απάνθρωπη και βάρβαρη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης σε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, που προκαλεί καθημερινά τόσο πόνο και δυστυχία για τόσες δεκαετίες, στις οικογένειες των αγνοουμένων.

Συνεχίζοντας, ο Επίτροπος προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, και σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, για ανατροπή του απαράδεκτου και επικίνδυνου σκηνικού που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση είναι δύσκολη και οριακή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, οι προσπάθειές μας επηρεάστηκαν λόγω της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι με τη βελτίωση των συνθηκών αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες, ενώ προγραμματίζεται σύντομα συνάντηση, στην Αθήνα, όλων των εμπλεκομένων και αρμοδίων Υπηρεσιών Κύπρου και Ελλάδος για λήψη άμεσων και συντονισμένων μέτρων σε όλα τα επίπεδα, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και αλλού. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του απόδημου Ελληνισμού, όπως και των οργανωμένων συνόλων των συγγενών αγνοουμένων Κύπρου και Ελλάδος, είπε.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, επιμέρους θέματα που αφορούν Ελλαδίτες αγνοούμενους και πεσόντες καθώς και τις οικογένειές τους.

(ΣΣ/ΡΜ/ΕΙ)