Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αγνοουμένων συμβολίζει τη θέληση για διακρίβωση τύχης όλων, λέει ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/12/2020


To Χριστουγεννιάτικο δέντρο των αγνοουμένων στήθηκε και φέτος στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας, στην Πλατεία Ελευθερίας, με τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου να δηλώνει πως αυτό συμβολίζει τη θέληση για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της τελετής για τον στολισμό του δέντρου, ο κ. Φωτίου είπε επίσης πως αυτό συμβολίζει την ντροπή των μεγάλων της γης, που ανέχονται την κατοχική δύναμη, που δεν συνεργάζεται για επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.

Ο κ. Φωτίου είπε πως είπε πως "46 χρόνια μετά και ακόμα αναζητούμε πέραν των 800 αγνοουμένων μας". Πρόσθεσε πως η σημερινή είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εάν υπάρχει μια χώρα, που δεν σέβεται αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η κατοχική δύναμη, η Τουρκία, που δεν σέβεται ούτε τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά τους αγνοούμενους.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και  τον Δήμαρχο Λευκωσίας που έδωσαν το παρών τους στην τελετή και έστειλε το μήνυμα "της Κύπρου, όλων μας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως είπε, ότι "θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, αυτό τον ιερό αγώνα, μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας".

Είπε πως το δέντρο αυτό συμβολίζει την ντροπή των μεγάλων της γης, που ανέρχονται την κατοχική δύναμη, που δεν συνεργάζεται, γιατί αν συνεργαζόταν το θέμα το ανθρωπιστικό των αγνοουμένων θα ήταν ήδη λυμένο.

Συμβολίζει όμως και τη θέλησή μας να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, το χρέος μας προς τους νεκρούς μας αλλά και το χρέος μας στις εκατοντάδες των συγγενών των αγνοουμένων που ακόμα περιμένουν απαντήσεις για τους δικούς τους, πρόσθεσε.

Ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι χρονιά απελευθέρωσης της Κύπρου, αλλά και επίλυσης του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης είπε πως σήμερα, επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στολίζουν το δέντρο των αγνοουμένων, θέλοντας να διατρανώσουν για ακόμα μια φορά πως θα συνεχίσουν την ανθρωπιστική τους προσπάθεια έτσι να αποκατασταθούν τα δικαιώματα και των αγνοουμένων και των οικογενειών τους.

Επίσης, για να διατρανώσουμε πως η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί παρ` όλες τις δυσκολίες που παρεμβάλλει ο κατοχικός στρατός, παρ` όλες τις δυσκολίες που σίγουρα υπάρχουν και που σίγουρα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, ανέφερε.

Σαράντα έξι χρόνια είναι πάρα πολλά αλλά δεν μας πτοούν ούτε ο χρόνος ούτε οι δυσκολίες. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για όσο χρειάζεται μέχρι να να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου, υπογράμμισε ο κ. Σεργίδης.

Εξέφρασε την ελπίδα πως ο νέος χρόνος θα βρει την Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη, χωρίς αγνοούμενους και χωρίς πρόσφυγες.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, είπε πως υπάρχουν συμπολίτες μας που ζουν μέσα στην αβεβαιότητα εδώ και χρόνια, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους.

Ευχήθηκε φέτος να είναι η τελευταία χρονιά και ότι σύντομα όλοι θα γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους.