Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων με Κοινοτάρχη Συμβουλίου του κατεχόμενου χωριού 'Ασσιας


Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου του κατεχόμενου χωριού Άσσιας, κ. Γιαννάκη Ιωάννου και συζήτησαν το θέμα των αγνοουμένων της Άσσιας οι οποίοι ανέρχονται σε 88 ενώ οι ταυτοποιηθέντες στους 52.

Πρόσθετα έγινε συζήτηση και επί του σοβαρού θέματος της μετακίνησης οστών αγνοουμένων και συγκεκριμένα στην ομάδα των 70 συλληφθέντων πολιτών στην Άσσια οι οποίοι στη συνέχεια δολοφονήθηκαν στο Ορνίθι και τάφηκαν σε πηγάδια στην περιοχή Αφάνεια και των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες ο κατοχικός στρατός μετακίνησε τα οστά τους, στην περιοχή του σκυβαλότοπου Δικώμου. Επίσης η κα Αριστοτέλους έκανε αναφορά και στα 2.240 μικρά οστά αγνοουμένων Ασσιωτών εκ των οποίων τα 1.440 στάλθηκαν στην Αμερική για ταυτοποίηση ενώ υπολείπονται ακόμα 800 τα οποία βρίσκονται στο εργαστήριο της ΔΕΑ στην Κύπρο και θα αποσταλούν στη συνέχεια.

Επί του συγκεκριμένου θέματος η κα Αριστοτέλους επανέλαβε στον Κοινοτάρχη του Συμβουλίου Άσσιας, τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνεχείς προσπάθειες μέχρι την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος για εντοπισμό των οστών.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα τα οποία αφορούν το κατεχόμενο χωριό Άσσια. Θα ακολουθήσει συνάντηση της κας Αριστοτέλους με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων ’σσιας.