Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Την Πέμπτη η τελετή επαναπατρισμού των οστών του Αντιστράτηγου Γεώργιου Κατσάνη, ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/02/2020


Πραγματοποιείται την Πέμπτη στη Λευκωσία η τελετή παράδοσης των οστών του διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Αντιστράτηγου Γεώργιου Κατσάνη, στους οικείους του, για να ταφεί ακολούθως στη γενέτειρά του, το Σιδηρόκαστρο Σερρών. Το παρών στο τρισάγιο θα δώσουν ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Τα οστά του Κατσάνη, ο οποίος περιλαμβανόταν στον κατάλογο των πεσόντων, εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε ομαδικό τάφο, στα κατεχόμενα. Ο Κατσάνης έπεσε την 21η Ιουλίου 1974 από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή, σε μάχη στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα.

Η τελετή παράδοσης των λειψάνων θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 10.00πμ, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, στην παρουσία των θυγατέρων του πεσόντα, Αγγελικής και Ευανθίας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού παραδίδουμε αύριο τα ιερά οστά ενός μεγάλου ήρωα, που πολέμησε για την Κύπρο, στους συγγενείς του για να γίνει μετά από 46 χρόνια η κηδεία με τις δέουσες τιμές και σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις».

«Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κατσάνης απέδειξε με την γενναιότητα και τον ηρωισμό του ότι ήθελε πραγματικά να πολεμήσει για την Κύπρο. Για αυτόν τον λόγο θα τον αποχαιρετίσουμε αύριο σαν έναν μεγάλο ήρωα, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά του Έθνους» πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

Μετά το τρισάγιο στην εκκλησία θα γίνει η παράδοση των οστών στην ΕΛΔΥΚ, η οποία θα τα μεταφέρει στο αεροδρόμιο, όπου θα παραληφθούν από στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-130 για να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, εκκρεμούν και άλλες περιπτώσεις επαναπατρισμού οστών Ελλαδιτών, λόγω διαδικαστικών θεμάτων, αν και όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησής των οστών τους. Συνολικά, αγνοούνται ακόμη 47 Ελλαδίτες οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, κατέληξε ο κ. Φωτίου.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)