Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Έκκληση προς την Τουρκία να πάρει πολιτικές αποφάσεις στο θέμα των αγνοουμένων, απευθύνει ο Επίτροπος Προεδρίας ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/08/2019


Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας «καλεί για ακόμα μια φορά την Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους ουσιαστικά και να πάρει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις που απαιτούνται και αναμένονται από μέρους της προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974», τονίζει ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ανήμερα της Διεθνούς Μέρας Εξαφανισθέντων.

Ο Επίτροπος σημειώνει ότι «δυστυχώς, χωρίς την ειλικρινή συνεργασία της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος προς επίλυση της τραγωδίας και είναι για το λόγο αυτό που η 30
η Αυγούστου μπορεί και πρέπει να δώσει το έναυσμα και σε όλους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις προς την Αγκυρα».

Αναφέρει, επίσης, ότι με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Εξαφανισθέντων «το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και η πολιτεία γενικότερα εκφράζουν ειλικρινή συμπαράσταση και συμπόρευση στον ιερό και δίκαιο αγώνα καθώς και στο δράμα που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων τόσο στην πατρίδα μας αλλά και σε άλλες χώρες».

«Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει την υποστήριξη της στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της πατρίδας μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία», σημειώνει ο Επίτροπος.

Διαβεβαιώνουμε, καταλήγει, «ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας θα συνεχιστούν τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου και αυτό αποτελεί υποχρέωση και χρέος όλων μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η 30
η Αυγούστου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Μέρα Εξαφανισθέντων για ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και των ισχυρών της γης στο δράμα και στην τραγωδία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των απανταχού αγνοουμένων.