Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε την ανέγερση, στην Αθήνα, Μνημείου για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας,  05 Απριλίου 2022Τους ισχυρούς και ακατάλυτους δεσμούς με την Κύπρο, καθώς και τη διαχρονική υποστήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων στον Κυπριακό Ελληνισμό επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε συνάντηση του, το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Αθήνας, με αντιπροσωπεία Δημάρχων από τους κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου.

Στη συνάντηση, ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Πέτρο Καρεκλά, και τα υπόλοιπα μέλη ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, στην Αθήνα, ύστερα από αποδοχή πρότασης του Πρέσβη της Κύπρου, Κυριάκου Κενεβέζου.

«Είχα τη χαρά και την τιμή να υποδεχθώ σήμερα στο Δημαρχείο τους συναδέλφους μου Δημάρχους από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Αθήνα δεν ξεχνά και είναι έτοιμη να κάνει το χρέος Μνήμης απέναντι στους πεσόντες και αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας και στις οικογένειές τους, που μέχρι σήμερα ζουν με την οδυνηρή απώλεια. Το Μνημείο, που θα ανεγερθεί στην Αθήνα, θα αποτελεί διαρκή υπόμνηση των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Είναι ένα εθνικό χρέος, το οποίο γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό στη «σκιά»του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Οι Δήμαρχοι των κατεχόμενων δήμων εξέφρασαν ευγνωμοσύνη για την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων, ενώ - κατά τη συνάντηση - αναφέρθηκαν σε προσωπικά τους βιώματα και στάθηκαν στις απώλειες που και οι δικές τους οικογένειες έχουν βιώσει.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισήμαναν ότι το Μνημείο θα αποδώσει την οφειλόμενη τιμή προς τους περίπου 800 αγνοούμενους και τις οικογένειές τους, οι οποίες τόσα χρόνια μετά εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις. Τόνισαν , επίσης, ότι η ανέγερση του Μνημείου, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς, Μόρφου, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, Ακανθούς, Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ, Λευκονοίκου, Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, Λαπήθου, Νεοπτόλεμος Κότσαπας και η αντιδήμαρχος Κερύνειας, Μαρία Μουστάκα Κουρούγιαννη.