Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Άμεσα αντιμετωπίζονται ανάγκες εγκλωβισμένων, εγκρίθηκε έκτακτο επίδομα σίτησης λέει στο ΚΥΠΕ ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/04/2020


Άμεσα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των εγκλωβισμένων παρά την καραντίνα σε 15 χωριά της χερσονήσου της Καρπασίας που επιβλήθηκε στις 27 Μαρτίου και λήγει αύριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Σημείωσε πως το Υπουργικό ενέκρινε χθες την καταβολή έκτακτου επιδόματος σίτησης για τους εγκλωβισμένους αφού λόγω της καραντίνας δεν παραδίδονται τρόφιμα σε αυτούς που βρίσκονται στο Ριζοκάρπασο, στην Αγία Τριάδα και στον Άγιο Ανδρόνικο, ενώ θα τους καταβληθούν και τα επιδόματα για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Η τράπεζα στην οποία εξαργυρώνονται τα επιδόματα βρίσκεται στη Γιαλούσα που είναι σε καραντίνα, είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως αν παραταθεί η ισχύς της καραντίνας τότε "θα πρέπει να σκεφτούμε άλλους τρόπους με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το ως θα φθάσουν τα χρήματα" στους εγκλωβισμένους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε πως τα φάρμακα αποστέλλονται κανονικά στους εγκλωβισμένους μέσω του Ερυθρού Σταυρού και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πως αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα υπάρχουν ιδιαίτερα όσον αφορά θέματα υγείας, υπογραμμίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποιο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού ανάμεσα στους Ε/κ εκγλωβισμένους.

Είπε πως μαζί με τα φάρμακα αποστέλλεται και ειδικό γάλα το οποίο λαμβάνουν παιδιά και ηλικιωμένοι.

Είμαστε σε επαφή τόσο με τους κοινοτάρχες των χωριών όπου ζουν εγκλωβισμένοι και επανεγκατασταθέντες όσο και με τον νοσοκόμο μας εκεί ενώ υπάρχουν και δυο γραμμές επικοινωνίας με τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς τους στο Γραφείο μας που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως στον Κορμακίτη που δεν είναι σε καραντίνα παραδίδονται κανονικά και τρόφιμα και πως στον νοσοκόμο που εξυπηρετεί τους εγκλωβισμένους έχουν σταλεί προστατευτική στολή και άλλα αναλώσιμα που χρειάζεται.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης πως εξασφαλίστηκαν αντισηπτικά και γάντια για να σταλούν στους εγκλωβισμένους. Η ενημέρωση που είχαμε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ότι θα τους δοθούν από το καθεστώς. Αναμένουμε να μας πει σήμερα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αν θα γίνει αυτό, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης ενορίας Ανάβρυσης Ριζοκαρπάσου Μιχάλης Μικέλλης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως παρόλο που η περιοχή όπου ζουν οι πλείστοι των εγκλωβισμένων είναι σε καραντίνα δεν αντιμετωπίζονται κάποια ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι εγκλωβισμένοι τηρούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στα κατεχόμενα. Είναι στα σπίτια τους. Σε ότι αφορά το θέμα τροφίμων προς το παρόν είμαστε εντάξει. Αν χρειαστεί κάποιος τρόφιμα μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος με υπεραγορά στην περιοχή και να του τα μεταφέρουν στο σπίτι, επεσήμανε.

Είπε ακόμη πως κάθε Τετάρτη μεταφέρονται τα φάρμακα μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Τα παραλαμβάνει ο νοσηλευτής μας και τα διανέμει στους εγκλωβισμένους στον Άγιο Ανδρόνικο, στην Αγία Τριάδα και στο Ριζοκάρπασο, ανέφερε. Σημείωσε ακόμη πως οι Ελληνοκύπριοι γεωργοκτηνοτρόφοι παίρνουν τροφές για τα ζώα τους με πίστωση.

Επεσήμανε πως το γυμνάσιο, το δημοτικό και το νηπιαγωγείο Ριζοκαρπάσου έκλεισαν από τις 10 Μαρτίου και πως οι μαθητές του γυμνασίου παρακολουθούν μαθήματα διαδικτυακά, ενώ για τα παιδιά του δημοτικού στέλνει κάποιο υλικό το Υπουργείο για απασχόληση.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)