Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τελετή αποφοίτησης για πέντε μαθητές του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου στο Προεδρικό Μέγαρο, ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/07/2020


Στο Προεδρικό Μέγαρο, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργούνται με την πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε φέτος η τελετή αποφοίτησης πέντε τελειόφοιτων εγκλωβισμένων μαθητών του εξατάξιου γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου.

Κατά την τελετή, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, συνεχάρη θερμά την Ελένη Προδρόμου, τον Γιώργο Μιχάηλο, τη Χρυστάλλα Παντελή, τον Παναγιώτη Βαρνάβα και τον Γιώργο Αχιλλέως που ολοκλήρωσαν τα μαθητικά τους χρόνια σε μια χρονιά με ιδιαίτερες προκλήσεις, τόσο λόγω των μέτρων μείωσης της εξάπλωσης της πανδημίας, όσο και λόγω των δυσκολιών που δημιουργεί η φοίτησή τους σε συνθήκες κατοχής.

«Τα πέντε παιδιά που αποφοιτούν φέτος από το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, δεν εκπροσωπούν απλώς τα παιδιά της ηλικίας τους. Εκπροσωπούν τις γενεές των Ριζοκαρπασιτών και των άλλων εγκλωβισμένων που, παρά τα τεράστια προβλήματα της κατοχής, μάχονται με όλη τη δύναμη της ψυχής τους με στόχο να διατηρήσουν το δέσιμο με τις ρίζες τους και να δώσουν συνέχεια στην ιστορία που από τα βάθη των αιώνων μας συνδέει όλους με το Ριζοκάρπασο, τη Γιαλούσα την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Ανδρόνικο και τα άλλα χωριά της πολυαγαπημένης μας Καρπασίας», είπε στην ομιλία του ο κ. Φωτίου.

Παράλληλα ευχήθηκε στα παιδιά που θα συνεχίσουν την φοίτησή τους στις επόμενες τάξεις του σχολείου να επιτύχουν του στόχους και να πραγματώσουν τα όνειρά τους. Πρόσθεσε ότι τα απιδιά αυτά διατρανώνουν επίσης ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να διαβιώσουν μαζί χωρίς διακρίσεις και άλλα βάσανα και δοκιμασίες, φθάνει η Τουρκία να τερματίσει την τακτική της εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων, όπως και την μεγαλομανία στοχεύσεων της ηγεσίας της.

Είπε επίσης ότι παρά τις προκλήσεις και τις άλλες ενέργειες που συγκρούονται με κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, παρά τους έκδηλους επεκτατικούς στόχους της Τουρκίας που αφορούν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και όλη την περιοχή της Α. Μεσογείου, «δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την επικράτηση του δικαίου και τη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης στο νησί μας, όπως και της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων του πολύπαθου νησιού μας».

Στον δικό της χαιρετισμό η πρώτη κυρία Άντρη Αναστασιάδη συνεχάρη τα παιδιά που κατάφεραν να πάρουν το απολυτήριό τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους μαθητές των ελεύθερων περιοχών. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος ως νήσος αγίων δεν θα εγκαταληφθεί από τον Θεό και θα ευοδωθούν οι μεγάλες επιθυμίες και προσδοκίες του λαού της.

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος ανέφερε ότι αυτά τα παιδιά είναι η «ελπίδα μας», αφού μέσω αυτών διατηρείται το ελληνικό και το ορθόδοξο στοιχείο στην πονεμένη Καρπασία. Είπε επίσης ότι μέσα από το εκπαιδευτικό έργο καλλιεργούνται κάποια στοιχεία μέσα στις ψυχές των παιδιών αυτών όπως η αρχοντιά, το φιλότιμο, η υπομονή, η καρτερία, η θυσία που είναι ίδιον χαρακτηριστικό του ελληνορθόδοξου ανθρώπου.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης ανέφερε ότι το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου αποτελεί σήμερα πραγματικό σύμβολο του αγώνα για τη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας όπως και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του λαού μας σε καιρούς δύσκολους και πολύ χαλεπούς. Παράλληλα συνεχάρη τόσο τους μαθητές, όσο και τη διευθύνουσα και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου για την αγάπη και αφοσίωσή τους στην αποστολή και το καθήκον τους.

Η διευθύνουσα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, Μορφία Ζάουρα αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προκλήσεις της φετινής χρονιάς για τους τελειόφοιτους, στις οποίες όπως είπε το σχολείο κατάφερε να ανταπεξέλθει με επιτυχία. Παράλληλα σημείωσε ότι τα παιδιά πέρασαν τα μαθητικά τους χρόνια μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες με περιορισμούς, με συμβάσεις και στερήσεις, οι οποίες ωστόσο τους ενδυνάμωσαν και τους έδωσαν πολύτιμο εφόδιο ζωής την ανθεκτικότητα.

Εκ μέρους των μαθητών η αριστεύσασα μαθήτρια Ελένη Προδρόμου, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς και στο πως οι ίδιοι σε συνεργασία με τους καθηγητές τους κατάφεραν να κερδίσουν το στοίχημα της τηλεκπαίδευσης. Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των μαθητικών τους χρόνων δεν αποκόμισαν μόνο κάποιες γνώσεις αλλά έμαθαν και τις πανανθρώπινες αξίες και τα ουσιώδη, απλά πράγματα που δίνουν χρώμα και νόημα στις ζωές τους. Ανέφερε ακόμα ότι αναμφίβολα, κάθε δοκιμασία τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων τους.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΧΡ)