Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ανακοίνωση του Επιτρόπου Προεδρίας αναφορικά με τα μέτρα για εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου


Μετά τη χθεσινή απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για συνέχιση των μέτρων όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού στα χωριά που διαβιούν εγκλωβισμένοι μας στην Καρπασία (Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα), ανακοινώνονται τα πιο κάτω:

1. Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του ημ. 8/4/2020 αποφάσισε την καταβολή έκτακτου βοηθήματος για τους εγκλωβισμένους μας, δεδομένου ότι το πρόγραμμα μεταφοράς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Το έκτακτο βοήθημα αφορά και τους επανεγκατασταθέντες στα δύο χωριά.

2. Τα φάρμακα, ως επίσης το γάλα και οι παιδικές τροφές, θα συνεχίσουν, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, να αποστέλλονται και να διανέμονται στους εγκλωβισμένους μας.

3. Έγιναν διευθετήσεις όπως όλα τα επιδόματα των εγκλωβισμένων/επανεγκατασταθέντων δοθούν στους ιδίους την ερχόμενη Τετάρτη μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κλιμακίου της στα δύο χωριά.

4. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας στο Ριζοκάρπασο συνεχίζεται η εξ αποστάσεως μάθηση και διδασκαλία των μαθητών και μαθητριών μας, τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Δημοτικό Σχολείο. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το προληπτικό πρόγραμμα «Cool After School», που εφαρμόζει το ΚΕΣΥΨΥ σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω βιντεοκλήσεων μέχρι τη λήξη της περιόδου περιορισμού.

Πέραν των πιο πάνω που αφορούν τους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες μας στην Καρπασία, συνεχής είναι και η προσπάθειά μας για κάλυψη των αναγκών, αλλά και για επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι/επανεγκατασταθέντες στα μαρωνίτικα χωριά Κορμακίτης και Καρπάσια, όπου συνεχίζεται η αποστολή φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο Επίτροπος Προεδρίας και η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, από την έναρξη της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν επαφή με τους Κοινοτάρχες, τα οργανωμένα σύνολα, τους εγκλωβισμένους/ επανεγκατασταθέντες μας και τους συγγενείς τους για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας χρειαστούν και για επίλυση καθημερινών προβλημάτων που προκύπτουν. Για τον λόγο αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή, σε 24ωρη βάση, για στήριξη τους. Τα τηλέφωνα είναι 22400108 /22400160.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες μας στην Καρπασία, αλλά και στα μαρωνίτικα χωριά, ότι παραμένουμε δίπλα τους αυτές τις δύσκολες ώρες για ό,τι χρειαστούν και τους παρακαλούμε όπως τηρούν όλα τα μέτρα που επιβάλλονται για τη δική τους προστασία, αλλά και για την προστασία των αγαπημένων τους προσώπων.

Μένουμε σπίτι! Θα τα καταφέρουμε!

(ΡΜ/ΝΝ/ΣΧ)