Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επαίνεσε την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ και την ομογένεια για το διαφωτιστικό της έργοΟ Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επαίνεσε την Εθνική Ομοσπονδία και την ομογένεια για το διαφωτιστικό της έργο και τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο
• Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρέστη σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ το Σάββατο 6 Μαϊου 2023 Παρόντες στο δείπνο ήταν εκπρόσωποι των οργανώσεων - μελών της Ομοσπονδίας από όλο το ΗΒ όπως και πρώτη κυρία της Κύπρου κα Φίλιππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.
•Ο Πρόεδρος στην ομιλία του επανέλαβε ότι ύψιστη προτεραιότητά του είναι η έξοδος από το αδιέξοδο και η επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου
• Εξήρε το έργο της Ομοσπονδίας και της διασποράς λέγοντας «πόσο περήφανοι είμαστε για όλους εσάς, για το έργο που επιτελέστηκε εδώ και δεκαετίες και τη βοήθεια που προσφέρετε στην πατρίδα μας».

Τόνισε ότι η άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό και η επανέναρξη των συνομιλιών για λύση αποτελούν προτεραιότητα για τον ίδιο και την Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί επιλογή. Συνέχισε λέγοντας ότι «οι προσπάθειές μας είναι να συνδέσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση στη συμφωνημένη βάση και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό περιεχόμενο». Σημειώνοντας ότι γνωρίζει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που απορρέουν από τη θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό και ότι το πέρασμα του χρόνου δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες ως προς τις προοπτικές επανένωσης, ο Χριστοδουλίδης ανέφερε ωστόσο ότι οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στην ανάληψη σημαντικού ρόλου από τη Ε.Ε. γιατί «έχει την εργαλειοθήκη και τα κίνητρα» να δημιουργήσει θετικές εξελίξεις μέσα από μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι είχε μια «πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση» με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα, σημειώνοντας ότι θα ταξιδέψει και στο Βερολίνο αυτό το μήνα.

Η επανένωση της Κύπρου, είπε, θα πρέπει να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία ιθαγένεια και ενιαία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Συνέχισε λέγοντας
«Εργαζόμαστε για μια λύση που θα καθιστούσε την Κύπρο ένα κανονικό κράτος, ένα λειτουργικό κράτος, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και φυσικά χωρίς στρατεύματα κατοχής».

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε τους πολύ φιλικές σχέσεις και τους ισχυρούς δεσμούς του με την Εθνική Ομοσπονδία και την Κυπριακή Διασπορά, ξεκινώντας από την εποχή του ως Γενικός Πρόξενος, λέγοντας «Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω να τονίσω, ότι με τα μέλη της κυπριακής διασποράς στο Η.Β. συμμεριζόμαστε την έντονη επιθυμία να επιστρέψουμε στην κατεχόμενη πατρίδα μας και την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουμε την εξομάλυνση των συνεπειών της τουρκικής εισβολής. Αυτό δίνει σε όλους μας τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

Επαίνεσε επίσης την Ομοσπονδία για τη συνένωση της παροικίας λέγοντας ότι «έχετε αποδείξει με συνέπεια, με τις πράξεις σας, ότι το μόνο σας κόμμα είναι η Κύπρος». Ο Πρόεδρος επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει προσωπικά στη διασπορά λέγοντας ότι σύντομα θα διορίσει Προεδρικό Επίτροπο για να επικεντρωθεί ειδικά σε θέματα της διασποράς.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ Χρήστος Καραολής, είπε «με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε μαζί με την πρώτη κυρία, και τη συνδεία σας και σας ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησής μας να συναντηθούμε και να ενημερώσετε την Ομοσπονδία, τόσο σύντομα μετά την εκλογή σας. Ο Χρ. Καραολής συνέχισε λέγοντας «σας συγχαίρουμε θερμά για την εκλογή σας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τον περασμένο Φεβρουάριο και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάετε.» Συνέχισε λέγοντας, «Εκ μέρους της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων, θα ήθελα να επαναλάβω την αμέριστη υποστήριξή μας στην αποστολή σας να επιτύχετε
αυτό που θέλουν όλοι οι Κύπριοι, μια πραγματικά ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο».

Ο κ. Καραολής μίλησε για την ανάγκη για ενότητα και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας και της προπαγάνδας με στόχο την προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου, λέγοντας «Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικεντρωνόμαστε στο να διαψεύσουμε αυτήν την προπαγάνδα και να διασφαλίσουμε ότι η φωνή της κοινότητάς μας θα ακουστεί. Να μοιραστώ δύο μικρά παραδείγματα. Πρώτον, η εκστρατεία μας Hand Off Cyprus για το 2022 έφτασε το 73% των βουλευτών, βοηθώντας μας να συνεργαστούμε με βουλευτές σε όλη τη χώρα. Δεύτερο, πέρυσι οι διαμαρτυρίες μας για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις για την κατεχόμενη Κύπρο ήταν οι τρίτες μεγαλύτερες σε αριθμό τηλεοπτικές διαφημίσεις στον Οργανισμό Διαφημιστικών Προτύπων».

Ο Χρ. Καραολής συνέχισε τονίζοντας την έντονη παρουσία νέων από τη NEPOMAK UK στο δείπνο και το σημαντικό ρόλο τους ως μελλοντικοί ηγέτες της διασποράς μας, για τη διατήρηση του πολιτισμού, της εθνικής ταυτότητας και των παραδόσεων μας. Είπε επίσης ότι «όσο τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν την Κύπρο, οι μελλοντικές γενιές θα διασφαλίσουν ότι το Κυπριακό θα παραμείνει στην πολιτική ατζέντα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πριν από το δείπνο, ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι και ο Ταμίας της Ομοσπονδίας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να συγχαρούν τον Πρόεδρο για την εκλογή του. Είχαν επίσης μια άτυπη και φιλική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου και θέματα σημαντικά για την κυπριακή διασπορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρόντες στο δείπνο ήταν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο ΗΒ Ανδρέας Κακούρης. ο Πρέσβης της Ελλάδας στο ΗΒ Γιάννης Τσαούσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Μπάμπος Χαραλάμπους, βουλευτής Enfield Southgate. Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Μαριλένα Ραουνά, οι Σύμβουλοι Τόνυ Βούρου, Στέφανος Ιωάννου, Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης. Ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρήστος Τούτον,οι Αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας Μπάμπος Χαραλάμπους & Μιχαήλ Έλληνας, ο Ταμίας της Ομοσπονδίας, Νίνος Κουμέττου; Πρόεδρος των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων στο ΗΒ Μάριος Μηναϊδης, ο Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Ανδρέας Καραολής. Βοηθός Εκτελεστικός Γραμματέας Γιώργος Αλεξάνδρου.

*************************************************************************************************************

President Christodoulides praised diaspora and emphasised his priority is to restart negotiations, on his visit to London
• President Christodoulides attended a working dinner hosted by the Federation, on the occasion of his visit to the UK for the coronation of King Charles III
• He reiterated that his highest priority is to break the deadlock and resume talks for the reunification of Cyprus on the basis of the agreed framework
• The President praised the work of the Federation and diaspora saying “how proud we are of all of you, for the work that has been carried out over the decades and the effort you offer for our homeland.”

On Saturday 6 May, the National Federation of Cypriots in the UK hosted H.E. the President of the Republic of Cyprus, Mr Nikos Christodoulides, for a working dinner in London on the occasion of his visit to London for the coronation of King Charles III. Representatives from the Federation’s member associations from across the UK, were in attendance along with the First Lady of Cyprus, Mrs Philippa Karsera Christodoulides.

In his address, President Christodoulides said that breaking the deadlock on the Cyprus problem and the resumption of talks for a settlement constitute a priority for him and the Government, adding that the current state of affairs is not an option. He went on to say that “our efforts are to link the EU – Turkish relations with the resumption of the negotiations for a solution on the agreed basis and a European oriented content”. Noting that he is aware of the difficulties and the problems stemming from Turkey’s position on the Cyprus settlement, and that the passage of time creates more difficulties as regards the prospects for reunification, Christodoulides said, however, that his efforts are focused on the EU undertaking a leading role because it “has the toolkit and incentives” to create positive developments through a mutually beneficial situation.

The President recalled that he had a “very constructive and substantive discussion” with French President Emanuel Macron on the issue, noting that he will also travel to Berlin this month.

The reunification of Cyprus, he said, should be based on the agreed solution framework, with a single sovereignty, a single citizenship and a single international personality, according to UN resolutions and EU acquis Communautaire. He went on to say “We are working for a solution which would render Cyprus a normal state, a functional state, with no dependencies, no anachronistic guarantees and, of course, not occupation troops.”

The President fondly recalled his strong connections with the National Federation and UK-Cypriot diaspora, starting from his time as Consul General, saying “As President of the Republic of Cyprus, I want to emphasize, that the members of the Cypriot diaspora in UK all share the strong desire to return to our occupied homeland, and the determination not to allow the consequences of the Turkish invasion to be normalized. This gives all of us the strength to continue the struggle until our homeland is fully liberated and reunited.” He also praised the Federation for uniting the community saying that “you have consistently demonstrated, through your actions, that your only party is Cyprus”. The President reiterated the importance that he personally attaches to the diaspora saying that shortly he will be appointing a Presidential Commissioner to specifically focus on diaspora issues.


In his welcoming remarks, the President of the National Federation of Cypriots in the UK, Mr. Christos Karaolis, said "with great pleasure we welcome you, together with the First Lady, Mr President, and your delegation and thank you very much for accepting our invitation to meet and update the Federation, so soon after your election. Mr Karaolis went on to say “we warmly congratulate you on your election as President of the Republic of Cyprus, last February, and wish you every success in the difficult task you are undertaking.” He went onto say, “On behalf of the National Federation of Cypriots, I would like to reiterate our unstinting support in your mission to deliver what all Cypriots want, a truly free and reunited Cyprus.”

Mr Karaolis spoke about the need for unity and determination to address Turkish intransigence and propaganda aimed at promoting partition of Cyprus saying “Here in the UK, we are focused on challenging this propaganda and ensuring that our community’s voice is heard. To share two small examples. Firstly, our 2022 Hand Off Cyprus campaign reached 73% MP, allowing us to engage with Parliamentarians across the country. Secondly, last year television adverts for occupied Cyprus were the third most complained TV adverts to the Advertising Standards Agency.”

Mr Karaolis went on to highlight the strong presence of young people from NEPOMAK UK at the dinner and their critical role as future leaders of our diaspora, to sustain our culture and traditions. He also said “for as long Turkish troops continue to occupy Cyprus, future generations will ensure that the Cyprus issue remains on the political agenda in the United Kingdom.”

Prior to the dinner, the Federation’s President, Vice Presidents and Treasurer met with the President Christodoulides to congratulate the President on his election. They also had an informal and friendly exchange of views on efforts to restart negotiations to reunite Cyprus and matters of importance for the Cypriot diaspora in the UK.

Also present at the dinner were the Archbishop of Thyateira and Great Britain Nikitas; High Commissioner of Cyprus to the UK, Andreas Kakouris; the Ambassador of Greece to the UK, Yannis Tsaousis; the Government Spokesperson of Cyprus, Konstantinos Letympiotis; Bambos Charalambous, MP for Enfield Southgate; Director of the Diplomatic Office of the President Mrs. Marilena Raouna; Councillors Tony Vourou (Barnet), Stephanos Ioannou (Enfield), Andreas Ioannides (Barnet); President of POMAK, Andreas Papaevripides; President of NEPOMAK, Christos Tuton; Vice-Presidents of the Federation, Bambos Charalambous & Michael Ellinas; Treasurer of the Federation, Ninos Koumettou; President of Greek Orthodox Communities in the UK, Marios Minaides; Professor Kypros Nicolaides; Executive Secretary of the Federation, Andreas Karaolis; Assistant Executive Secretary George Alexandrou; and representatives of the Federation's member associations

***********************************************