Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Δεν δίνεται πρόσβαση στη ΔΕΑ σε πιθανό σημείο ταφής στην κατεχόμενη Λάπηθο, λέει η Λευκωσία,ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/03/2022 


Απρόσκοπτη πρόσβαση σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα για τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων ζητά η Λευκωσία, ενώ λέει ότι τα προβλήματα πρόσβασης της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε πιθανά ή γνωστά σημεία ταφής δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις περιοχές, όπως καταδεικνύει πρόσφατο περιστατικό στην κατεχόμενη Λάπηθο, τον Ιανουάριο του 2022.

Την Τρίτη ξεκίνησε στο Στρασβούργο η τριήμερη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να εξεταστεί και η πτυχή των αγνοουμένων, στην βάση της απόφασης της 4η διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» και της απόφασης στην υπόθεση «Βαρνάβας και Άλλοι εναντίον Τουρκίας». Η τουρκική πλευρά, με υπόμνημά της στο Στρασβούργο, ζητεί το κλείσιμο της επιτήρησης και των δύο αποφάσεων.

Από την πλευρά της, η Λευκωσία, με δικό της πρόσφατο υπόμνημα προς την Επιτροπή Υπουργών, σημειώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ σε στρατιωτικές και μη περιοχές, ζητώντας άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση. Σύμφωνα με αυτό, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 έγιναν ανασκαφές σε 7 συνολικά περιοχές, από τις 30 πρόσθετες «στρατιωτικές περιοχές» που αποτελούν πιθανά σημεία ταφής στα κατεχόμενα. Από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022 έγιναν ανασκαφές σε άλλες 7 περιοχές, προστίθεται.

Τα προβλήματα πρόσβασης δεν περιορίζονται όμως μόνο στις στρατιωτικές περιοχές, συνεχίζει η Λευκωσία. Σημειώνει ότι στην προηγούμενη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών για το θέμα, τον Μάρτιο του 2021 «η Κυπριακή Δημοκρατία επέστησε την προσοχή της Επιτροπής σε τέσσερις υποθέσεις όπου αναφέρθηκε άρνηση πρόσβασης σε σημεία στην Μια Μηλιά, Έξω Μετόχι και Λάπηθο (2 περιπτώσεις)».

«Πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2022, δεν δόθηκε πρόσβαση και ακόμη δεν δίδεται πρόσβαση σε πιθανό σημείο ταφής στη Λάπηθο» προστίθεται στο υπόμνημα της Λευκωσίας, η οποία λέει πως «δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος σε αυτό το θέμα, σε ό,τι αφορά την δημιουργία των μηχανισμών που θα επιτρέπουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε μη στρατιωτικές περιοχές» στα κατεχόμενα.

Η Λευκωσία ζητεί από την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ να καλέσει τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν τις αποζημιώσεις που έχει επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις συναφείς υποθέσεις, μαζί με τον τόκο και να υιοθετήσει ενδιάμεσο ψήφισμα για τις αποζημιώσεις που αφορούν την ομάδα υποθέσεων «Βαρνάβα και Άλλοι».

Επαναλαμβάνεται το αίτημα, πέραν της απρόσκοπτης πρόσβασης σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, η Τουρκία να δώσει στοιχεία που περιέχονται σε εκθέσεις και στρατιωτικά της αρχεία για πιθανά σημεία ταφής και για μετακινήσεις οστών, αλλά και να λάβει μέτρα για να αποτρέψει μελλοντικές μετακινήσεις οστών από σημεία ταφής.

Πηγή: ΚΥΠΕ