Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών, Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, ΓΤΠ 02/12/2022


Ο Επίτροπος Προεδρίας είχε σήμερα συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών, Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και άλλους αρμόδιους υπηρεσιακούς λειτουργούς.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται κατά την προσπάθεια επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων. Ήταν κοινή διαπίστωση όλων ότι η κατάσταση που επικρατεί εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την παραπέρα πορεία των προσπαθειών μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πηγή καθημερινού πόνου και αγωνίας των συγγενών που αναμένουν για τόσες δεκαετίες να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι για το 2022 έχουν ταυτοποιηθεί λείψανα ή μέρος λειψάνων για τέσσερις μόνο αγνοούμενους των καταλόγων της ΔΕΑ. Επισημάνθηκε ότι ο χρόνος ενεργεί εις βάρος των οικογενειών και των προσπαθειών για αποτελεσματική διερεύνηση. Τονίστηκε, επίσης, ότι, δυστυχώς, δεν αναμένεται ούτε και μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος χωρίς την ειλικρινή συνεργασία της Τουρκίας και χωρίς η κατοχική δύναμη να αναλάβει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις που αναμένονται και απαιτούνται για επίλυση του προβλήματος.

Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι αξιοποίησης της διεθνούς κοινότητας, ειδικά των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ενέργειες που μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές και να αποτελέσουν την αφετηρία για επίτευξη προόδου. Επισημάνθηκε επίσης ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζεται η ανοχή της διεθνούς κοινότητας στην περιφρόνηση και αλαζονεία που επιδεικνύει η κατοχική δύναμη στις βασικές αρχές και αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η ανάγκη όπως η Τουρκία, χωρίς περαιτέρω τακτικισμούς και προσκόμματα, προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ του 2001 και 2014, καθώς και των άλλων αποφάσεων που έχουν εκδικαστεί από το ΕΔΑΔ και αφορούν ατομικές προσφυγές οικογενειών αγνοουμένων.

Τόσο ο Επίτροπος Προεδρίας όσο και τα μέλη της Επιτροπής Συγγενών εξέφρασαν την απογοήτευση τους για τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων από τη διεθνή κοινότητα επισημαίνοντας ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων της Κύπρου αναμένουν και προσδοκούν ότι θα τύχουν επιτέλους ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισης που δικαιούνται όπως οι οικογένειες αγνοουμένων σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι ενόψει της απαράδεκτης και απάνθρωπης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί επείγει η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για ανατροπή των απαράδεκτων και απάνθρωπων μεθοδεύσεων της κατοχικής δύναμης για κλείσιμο του προβλήματος, χωρίς να διευκρινιστεί η τύχη όλων των αγνοουμένων. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν οι τρόποι υλοποίησης των μέτρων και πρωτοβουλιών τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, που είχαν αποφασιστεί στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

(ΝΓ)