Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για το επετειακό βίντεο για τα 45 χρόνια ίδρυσης ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, ΓΤΠ 8/2/2022


Το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας σε συνεργασία με τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες Κυπρίων της Διασποράς ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ-ΝΕΠΟΜΑΚ, στα πλαίσια των 45 χρόνων ίδρυσης ΠΟΜΑΚ- ΠΣΕΚΑ, μεταξύ άλλων δράσεων ετοίμασε ένα επετειακό βίντεο για τιμήσει τα 45 χρόνια αγώνα και συνεισφοράς τους προς την πατρίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ίδρυση των δύο Ομοσπονδιών, ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ έγινε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Συνεδρίου Κυπρίων Αποδήμων το 1976, στη παρουσία του Πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’.

Η προσφορά των Αποδήμων μας προς την ιδιαίτερη τους πατρίδα είναι γνωστή και ο ρόλος τους όλα αυτά τα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας στους κοινούς αγώνες για την πολύπαθη πατρίδα μας και καταδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς που τους ενώνουν με την πατρίδα μας. Η δράση τους, το πολυσχιδές έργο τους, η προσήλωση στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, μα περισσότερο με την ανιδιοτελή τους αγάπη για την Κύπρο, τιμούν τη χώρα μας και τον απανταχού Κυπριακό Ελληνισμό. Αποτελούν τους καλύτερους Πρεσβευτές μας στο εξωτερικό και τους οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη.

Για 45 χρόνια αποτελούν ένα ζωντανό κύτταρο του Ελληνισμού στο εξωτερικό. Πολιτεία, Κυβέρνηση και το Γραφείο μας, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για το έργο που επιτελούν και διαβεβαιώνουμε τη συνεχή μας στήριξη σε κάθε τους προσπάθεια.

Μέσα από την ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ δημιουργήθηκε η ΝΕΠΟΜΑΚ, η οποία εκφράζει τη νέα γενιά των Αποδήμων μας, το μέλλον του Απόδημου Ελληνισμού. Η παρουσία και η συμμετοχή τους, μας δίνει ελπίδα ότι η νέα γενιά θα συνεχίσει το εξαίρετο έργο που εγκαινίασαν με πολύ κόπο και θυσίες οι προηγούμενες γενιές των Αποδήμων μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συνεργασία και συνεισφορά στην υλοποίηση του βίντεο στους Προέδρους των Ομοσπονδιών μας, κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, Πρόεδρο ΠΟΜΑΚ, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρο ΠΣΕΚΑ, κ. Χρίστο Τούτον, Πρόεδρο ΝΕΠΟΜΑΚ, κ. Άνθιμο Πολυβίου, Πρακτικογράφο των Συνεδρίων Απόδημων Κυπρίων.

Τα βίντεο ιδίου θέματος, διαφορετικής διάρκειας:

15λεπτο βίντεο https://youtu.be/Xnne6UYL2Ao

7λεπτο βίντεο https://youtu.be/RN33ZvgPNCQ

2λεπτο βίντεο https://youtu.be/rHPh73AmYt8