Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Επιβάλλεται τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων για να διευκολυνθεί επανέναρξη συνομιλιών είπε ο Φ. Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/12/2019


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ε/κ πλευρά, είναι έτοιμη για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, φθάνει να υπάρξει και από την άλλη πλευρά η ίδια καλή βούληση και θέληση, είπε το Σάββατο ο Επίτροπος προεδρίας Φώτης Φωτίου παρατηρώντας ότι «διερχόμαστε μια περίοδο από απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και απειλές που ασφαλώς και επιβάλλεται να τερματιστούν προκειμένου να διευκολυνθεί ο δρόμος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, χωρίς εκβιασμούς και απειλές, αλλά με πραγματική καλή θέληση και βούληση να αποδώσουν το αποτέλεσμα που ευχόμαστε».
 
Σε επικήδειο λόγο στην κηδεία του πεσόντα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής 1974 στρατιώτη του 281 Τάγματος Πεζικού Σαββάκη Σάββα, ο κ. Φωτίου ανέφερε περαιτέρω ότι ο στόχος είναι  μια λύση που πάνω από όλα, θα πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Με ενότητα, σύνεση και την υπεύθυνη στάση όλων μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, όπως επιβάλλει και το χρέος μας έναντι όλων των ηρώων των αγώνων μας για την ελευθερία του τόπου μας.  Η πατρίδα είναι πάνω από όλους και όλα, συμπλήρωσε .
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα των αγνοουμένων είπε πως οι ευθύνες της Τουρκίας είναι για το θέμα αυτό τεράστιες, καθώς αρνείται την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού ή και να δώσει στοιχεία για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που ακόμα παραμένουν άγνωστοι.

Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας, όπως τις συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και στην προσπάθεια επίτευξης λύσης του εθνικού μας προβλήματος».
 
Σε ό, τι αφορά τον κηδευμένο είπε ότι ο Σαββάκης Σάββας γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 9 Αυγούστου του 1955, ήταν άγαμος και πριν από την τουρκική εισβολή διέμενε μαζί με την οικογένειά του στη Λάρνακα.  Ήταν ένας από τους πολλά υποσχόμενους νέους της εποχής, με πολύ καλές επιδόσεις στο σχολείο όπου φοίτησε και έχαιρε της εκτίμησης όλων των φίλων του. 

Ο κ. Φωτίου είπε ότι ο πατέρας του Κυριάκος έφυγε από τη ζωή το 1997 και η μητέρα του Έλλη πριν από τρεις μήνες, χωρίς να μπορέσει ούτε και αυτή να αγκαλιάσει με την αγάπη της το φέρετρο με τα λείψανα του παιδιού της.
 
Ο κ. Φωτίου είπε τέλος ότι τα λιγοστά οστά του ήρωα εντοπίστηκαν με τραύματα σφαίρας στη λεκάνη, την περίοδο 2016 - 2017 στην περιοχή Μπογαζίου - Αγίου Ιλαρίωνα σε ομαδικό τάφο εκεί όπου με λιγοστούς άλλους συμπολεμιστές του πολέμησαν τον τούρκο εισβολέα σαν άλλοι Λεωνίδες.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΧΡ)