Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Τ/κ ηγέτης ζητεί έναρξη εκσκαφών στην Αλόδα, ΚΥΠΕ 07/06/2023


Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να σεβαστεί, όπως ανέφερε, τη συμφωνία για την έναρξη εκσκαφών σε ομαδικό τάφο της Αλόδας.

Ο Τατάρ εξέδωσε γραπτή δήλωση λέγοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

Είπε ότι διάβασε "με έκπληξη" τη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η οποία αποτυπώθηκε στον Τύπο σήμερα, και πρόσθεσε ότι αισθάνεται την ανάγκη να κάνει μια δήλωση για να αποτρέψει την παραπλάνηση τόσο της κοινής γνώμης όσο και του ελληνοκυπριακού λαού, όπως είπε. 

Ισχυρίστηκε ότι ο Ελληνοκύπριος, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων εμποδίζει, όπως είπε,  την έναρξη της εκσκαφής του ομαδικού τάφου, κάτι που  αποφασίστηκε με κοινή συμφωνία να ξεκινήσει  τον περασμένο Ιανουάριο.

Για περίπου δύο εβδομάδες, πρόσθεσε, οι αξιωματούχοι μας εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας τόσο ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και του ΟΗΕ. Μετά τη συνεχιζόμενη "αντίδραση, των ελληνοκυπριακών αρχών ενάντια στις προσπάθειές μας, παρενέβηκα και τηλεφώνησα χθες στον Ελληνοκύπριο ηγέτη" όπως ανέφερε. Πρόσθεσε ότι "τον ενημέρωσα ότι αυτή η εκσκαφή, που έχει ήδη αποφασιστεί, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, ότι ένα τόσο σημαντικό ανθρωπιστικό ζήτημα δεν πρέπει να αναμιγνύεται με πολιτικές εκτιμήσεις, αλλά το πιο σημαντικό, ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων περίμεναν να ξεκινήσει αυτό το έργο για χρόνια".

Ταυτόχρονα, είπε ο Τατάρ, "επανέλαβα στον Ελληνοκύπριο ηγέτη την ετοιμότητά μου να εξετάσω επιτόπου το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων ως αποτέλεσμα μιας επίσκεψης που θα κάνουμε μαζί και στη συνέχεια να εκφράσω την υποστήριξή μου σε αυτές τις πολύ σημαντικές ανθρωπιστικές δραστηριότητες μέσω κοινής δήλωσης".

Υποστήριξε ότι μετέφεραν  το προσχέδιο της δήλωσης που θα μπορούσε να γίνει μετά την προαναφερθείσα επίσκεψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του ΟΗΕ πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Είναι απαράδεκτο για εμάς, είπε, να κάνουμε πίσω από την κοινή συμφωνία για τον μαζικό τάφο για πολιτικούς λόγους και κάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη να ανακαλέσει αμέσως, όπως είπε, αυτή τη "λανθασμένη απόφαση", να ξεκινήσουν αμέσως οι εκσκαφές στον ομαδικό τάφο όπως συμφωνήθηκε και να επισκεφθούν μαζί την Επιτροπή και να προβούν σε μια κοινή δήλωση.

"Αυτό ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά την επιβεβαίωση της κυριαχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς μας καθεστώτος», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΑΑΡ)