Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας για τους αγνοούμενους, λέει ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/11/2019


Οι ευθύνες της Τουρκίας για το θέμα των αγνοουμένων είναι τεράστιες, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. Για το Κυπριακό είπε ότι οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές επιβάλλεται να τερματιστούν προκειμένου να διευκολυνθεί ο δρόμος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Μιλούσε στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους, το 1974, Σάββα Αποστολίδη από το Νέο Χωρίο Κυθρέας, ο οποίος για 45 χρόνια περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Το θέμα των αγνοουμένων μας απασχολεί πάντα έντονα, στοχεύοντας στη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα, προκειμένου να ησυχάσουν από το μεγάλο βάσανο οι ψυχές όλων των συγγενών, είπε, προσθέτοντας ότι «εξακολουθούν να αγνοούνται 815 παλληκάρια μας».

«Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι για το θέμα αυτό τεράστιες. Αρνείται την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού. Αρνείται, επίσης, να δώσει στοιχεία για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που ακόμα παραμένουν άγνωστοι. Και αυτό, για να αποκρυβούν οι ευθύνες για τις μαζικές εκτελέσεις μεγάλου αριθμού συλληφθέντων συμπατριωτών μας» συμπλήρωσε.

Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας, όπως τις συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και στην προσπάθεια επίτευξης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος.

Είπε ακόμη ότι διερχόμαστε μια περίοδο από απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και απειλές που ασφαλώς και επιβάλλεται να τερματιστούν προκειμένου να διευκολυνθεί ο δρόμος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, χωρίς εκβιασμούς και απειλές, αλλά με πραγματική καλή θέληση και βούληση να αποδώσουν το αποτέλεσμα που ευχόμαστε.

«Στόχος μας μια λύση που πάνω από όλα, θα πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε.

Αναφερόμενος στον Σάββα Αποστολίδη, είπε ότι σήμερα γράφουμε τον επίλογο της τραγικής ιστορίας ενός άξιου τέκνου της πατρίδας μας, ενώ έκανε μνεία και στους γονείς του, Γεώργιο και Μαρίτσα, που έφυγαν από τη ζωή με τον καημό της εξακρίβωσης της τύχης του.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, τα λιγοστά οστά του Σάββα Αποστολίδη εντοπίστηκαν διάσπαρτα και κατατεμαχισμένα μαζί με ακόμα 19 ατόμων, σε περιοχή της Λαπήθου την περίοδο 2014-2015.

(ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΑΓΚ/ΡΠΑ)