Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Επαφές Φωτίου στο Λονδίνο για διεθνείς συνεργασίες, θέματα αποδήμων και αγνοουμένων ΚΥΠΕ - Θανάσης Γκαβός - Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ 18/02/2022 Την ευκαιρία για σειρά επαφών επί θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του έχει στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη έως την Κυριακή, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.
 
Μετά από το χαιρετισμό του την Πέμπτη στα εγκαίνια λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας "staellinika" στο δημοτικό σχολείο Αγίου Κυπριανού στο νότιο Λονδίνο, ο κ. Φωτίου είχε διμερή συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για τους απόδημους Ανδρέα Κατσανιώτη.
 
Συζήτησαν τρόπους καλύτερου συντονισμού της διασποράς των δύο χωρών με στόχο την προώθηση εθνικών θεμάτων στη Βρετανία. Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φωτίου, «η συνεργασία σε επίπεδο εκκλησίας, σχολείων κτλ. είναι διαχρονική, αλλά εξετάσαμε και πώς σε συνεργασία και με τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ και η εβραϊκή κοινότητα στη Βρετανία ή η Αρμενία και η Αίγυπτος, μπορούμε να συντονιστούμε ακόμα καλύτερα για προώθηση των θέσεων μας σε επίπεδο κοινοβουλίου ή κέντρων λήψης αποφάσεων».
 
Όπως, εξάλλου, ανακοίνωσε ο κ. Φωτίου, έχει συναποφασιστεί όπως η επόμενη τριμερής εκδήλωση του προγράμματος «Νόστος» με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου γίνει στη Μασσαλία στις αρχές Μαΐου. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη συνεργασία των αποδήμων των τριών χωρών σε μια σειρά τομέων.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας αποκάλυψε μάλιστα στο ΚΥΠΕ ότι στην τριμερή θα κληθεί για πρώτη φορά να συμμετάσχει ως προσκεκλημένη και η Γαλλία, με εκπροσώπηση από αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Κατσανιώτης και την Αίγυπτο η Υπουργός Αποδήμων Ναμπίλα Μάκραμ. Οι τρεις τους θα οργανώσουν συναντήσεις με Γάλλους βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη, στο πρότυπο των προηγούμενων εξαιρετικά επιτυχημένων εκδηλώσεων του προγράμματος «Νόστος» στο Λονδίνο και στη Μελβούρνη.
 
Επιπλέον, ο κ. Φωτίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχει συναποφασιστεί τριμερής σύνοδος Κύπρου - Ελλάδας - Αρμενίας για τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτής μάλιστα θα συνδιοργανωθεί και μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες από την τουρκική εισβολή και τις γενοκτονίες Ποντίων και Αρμενίων.
 
Στο πλαίσιο των υπολοίπων επαφών του στο Λονδίνο ο Επίτροπος Προεδρίας είχε συνάντηση με τον πρόσφατα διορισθέντα Αναπληρωτή Ειδικό Απεσταλμένο του Βρετανού Πρωθυπουργού για τη Θρησκευτική Ελευθερία και Ελευθερία της Πίστης Ντέιβιντ Μπάροους.
 
Ο πρώην βουλευτής βορείου Λονδίνου και γνωστός φίλος της Κύπρου συζήτησε με τον κ. Φωτίου, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της υπουργικής συνόδου για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας που θα φιλοξενήσει τον Ιούλιο η βρετανική κυβέρνηση. Ο κ. Φωτίου, που σχολίασε πως ο κ. Μπάροους έδειξε ιδιαίτερα ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος αναφορικά με θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, θα διαβουλευτεί με τον Υπουργό Εξωτερικών για τον τρόπο συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σύνοδο.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας είχε επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτα. Στο τραπέζι τέθηκε πιθανή πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου ώστε ενδεχομένως μαζί με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες στη Βρετανία να αναδειχθεί το καθ’ όλα ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων.
 
Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Φωτίου θα παραστεί και θα χαιρετίσει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καθεδρικού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου στο βόρειο Λονδίνο.
 
Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει και συνάντηση με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ην. Βασιλείου όπως και τη ΝΕΠΟΜΑΚ Αγγλίας. Πέρα από τη συζήτηση για τα θέματα που αφορούν την παροικία και για το ετήσιο θερινό συνέδριο Κυπρίων της διασποράς, ο κ. Φωτίου θα ενημερώσει για την πλατφόρμα «Μάθε τις Ρίζες σου», που στόχο έχει να κρατήσει τους απόδημους, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, κοντά στη γλώσσα, την ιστορία και τις παραδόσεις του πατρογονικού τους τόπου.
 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με εκκλησιασμό στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στο δυτικό Λονδίνο, μαζί με τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών.
 
Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, εξάλλου, ο κ. Φωτίου τόνισε το διαχρονικό ενδιαφέρον για τους εγκλωβισμένους, αναφερόμενος στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα κινήτρων για την επισκευή σπιτιών από γόνους εγκλωβισμένων, ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή τους από εποίκους.
 
Χαρακτήρισε, τέλος, «πολύ σημαντική» την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο Προέδρου της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ. Ο κ. Φωτίου είπε στη συζήτηση του σερ Λίντσεϊ με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου τέθηκε και το θέμα των αγνοουμένων.
 
(ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΒΑ)