Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή κ. Γιάννη Ανδριανό, ΓΤΠ 03/11/2022


Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε, σήμερα,  τον βουλευτή Αργολίδος κ. Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα στις εκδηλώσεις για την «Εθνική Ημέρα Αγνοουμένων της Κύπρου». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων κ. Νίκου Κέττηρου, του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, της Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κας Μαρίας Καλμπουρτζή, του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων κ. Νίκου Σεργίδη και του Προέδρου της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου κ. Νεοκλή Νεοκλέους.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσες απαντήσεις στο δράμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, σημειώνοντας, ότι οι προσπάθειες προσκρούουν στην τουρκική άρνηση για συνεργασία στο εν λόγω ζήτημα. Η κα Δημητρίου χαιρέτησε την πρόθεση της Βουλής των Ελλήνων να καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου κάθε έτους ως την «Εθνική Ημέρα Αγνοουμένων της Κύπρου». Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, ότι η ενημέρωση γύρω από το ζήτημα της ανάγκης για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Εν συνεχεία, η Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας την προσήλωση της πλευράς μας για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Ανδριανός ανέφερε πως η Ελλάδα και η Βουλή των Ελλήνων βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου. Σημείωσε δε πως επιθυμία της Βουλής των Ελλήνων είναι η επίσπευση των διαδικασιών για καθιέρωση της «Εθνικής Ημέρας Αγνοουμένων της Κύπρου», ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα του σώματος για ανάδειξη του ζητήματος των αγνοουμένων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, εξετάστηκαν τρόποι για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Βουλή των Ελλήνων στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας. 
 
(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)