Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Κοινό Ανακοινωθέν Διμερούς Συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας για θέματα Διασποράς


Βάσει των διατάξεων του Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας σε θέματα Διασποράς, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 16 Νοεμβρίου, στη Λευκωσία, διμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας μεταξύ του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και του νέου Υφυπουργού Εξωτερικών Ελλάδας, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέα Κατσανιώτη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες. 

Οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την αυξανόμενη πολιτική συνεργασία και τους διαρκώς στενότερους και αμοιβαία επωφελείς δεσμούς μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη σταθερή δέσμευσή τους για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών με τη συνεργασία τους σε θέματα Διασποράς, παρέχοντας έτσι ένα μέσο για την καλύτερη προώθηση των εθνικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό και σε διεθνείς οργανισμούς.

Σήμερα, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να σχεδιάσουν αλλά και να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις όσο αφορά την περαιτέρω συνεργασία τους σε θέματα Διασποράς. Επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία συναντίληψη για την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει σήμερα συζητηθεί η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η Διασπορά των δύο χωρών είναι οργανωμένη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αφρική, ο Καναδάς.

Τα θέματα της διασποράς αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ευρύτερης συνεργασίας των χωρών Κύπρου-Ελλάδας με τρίτες χώρες γι’ αυτό και τα θέματα αυτά έχουν ενταχθεί στις ευρύτερες τριμερείς συνεργασίες των αρχηγών κρατών των χωρών.  Κύπρος και Ελλάδα έχουν ήδη τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ και Αρμενία με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης όπως ο Λίβανος, και σήμερα συζητήθηκε ο συντονισμός για την προώθηση νέων δράσεων που αφορούν τη Διασπορά μας. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες και τον απόδημο Ελληνισμό, όπως θέματα νεολαίας, επιχειρηματικότητας, επιστημών και εκπαίδευσης, ανάμεσα στις κοινότητες της Διασποράς. 

Με γνώμονα την ενθάρρυνση και ενεργό συμμετοχή της απόδημης νεολαίας, αποφασίστηκε η υλοποίηση από κοινού εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που πλέον γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Πρωτοβουλίες όπως αυτή βοηθούν στο να κρατούμε τους νέους κοντά στις ρίζες τους, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους. 

(ΜΓ/ΕΧΡ)