Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη και Τετάρτη τα συνέδρια των Αποδήμων, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/07/2020 


Το απόγευμα της Τρίτης 28/7/2020, θα διεξαχθούν μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Παρεμβάσεις θα κάνουν στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Θα ακολουθήσει στις 29 Ιουλίου το Συνέδριο της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ)
 
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, το φετινό συνέδριο, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού και θα είναι μονοήμερο.
 
Σε μήνυμα του, ενόψει της διεξαγωγής του Συνεδρίου, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου αναφέρει ότι «λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το φετινό Συνέδριο των Αποδήμων θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης».  Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει ακόμη μία φορά βαθιά εκτίμηση και θαυμασμό για τη στήριξη των αποδήμων στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Τονίζει ότι αποτελούν το πιο σημαντικό κεφάλαιο της Κύπρου και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της στο εξωτερικό.
 
Με βάση το πρόγραμμα του Συνεδρίου την Τρίτη, ο  κ. Φωτίου θα καλωσορίσει τους συνέδρους στις 15.00 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη, τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και τον Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστο Τούτον.
 
Θα ακολουθήσει ενημέρωση για το θέμα της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Στέλιο Χειμώνα και για θέματα της δικής του αρμοδιότητας από τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη.
 
Στη συνέχεια, θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Βλάση, την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων Αιγύπτου Ναμπίλα Μακράμ, τον Πρόεδρο του Εβραϊκού Συνδέσμου για το Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ και τον Ύπατο Επίτροπο για θέματα Διασποράς Αρμενίας Ζάρεχ Τζον Σινανιάν.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από Προέδρους Ομοσπονδιών και από τον Προεδρεύοντα της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Μιχάλη Τζιώρτα.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας θα προβεί σε ενημέρωση για το θέμα των Αγνοουμένων και για θέματα Διασποράς.
 
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 19.00.
 
Κατά το Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ, την επόμενη μέρα,  μεταξύ άλλων, η νεολαία της Διασποράς θα ενημερωθεί για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για θέματα Αγνοουμένων εξωτερικής πολιτικής  και για το Κυπριακό.
 
 (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΗΦ)