Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Φωτίου: Δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανοχή της διεθνούς κοινότητας στους τακτικισμούς και προσκόμματα της Τουρκίας, ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/07/2021


Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί η ανοχή της διεθνούς κοινότητας, των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους τακτικισμούς και στα προσκόμματα της κατοχικής δύναμης, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε επιμνημόσυνο λόγο το Σάββατο, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων και δολοφονηθέντων του Δήμου Δερύνειας κατά την τουρκική εισβολή και στη δέηση για τους αγνοουμένους της.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι δεν απεμπολούμε, ούτε και θα απεμπολήσουμε τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα των οικογενειών των αγνοουμένων και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και ενέργειες, παρά τις δυσκολίες, ώστε να γίνει κατορθωτό να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας, επαναλαμβάνω με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα, την έκκλησή μου προς όλους που γνωρίζουν πληροφορίες για την τύχη αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων ή γνωρίζουν άτομα που είναι σε θέση να βοηθήσουν τις προσπάθειές μας, να το πράξουν άμεσα. Ο χρόνος είναι αδυσώπητος και κάθε μέρα που περνά, είναι μια μέρα πόνου και αγωνίας των 800 περίπου οικογενειών των αγνοουμένων μας, που αναμένουν απαντήσεις», ανέφερε.

Ο Επίτροπος Φωτίου είπε ότι διερχόμαστε δυστυχώς μια περίοδο μεγάλης κλιμάκωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας, προσθέτοντας ότι η ηγεσία της κατοχικής δύναμης, όπως και η Τουρκοκυπριακή, θέτουν τώρα ως προϋπόθεση την αναγνώριση του ψευδοκράτους και την αποδοχή της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας.

«Αν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η προκλητική αυτή θέση, όπως και η άλλη μεγάλη πρόκληση του ανοίγματος ενός τμήματος των Βαρωσίων για απόδοση δήθεν των περιουσιών στους ιδιοκτήτες τους. Αν αυτή ήταν η έγνοια τους, όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και είχαν πράγματι πρόθεση να επιστρέψουν στους Αμμοχωστιανούς τις περιουσίες τους, τότε θα μπορούσαν να συμμορφωθούν με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία προνοούν την παράδοση της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη, και την επιστροφή των δικαιούχων στις περιουσίες τους υπό συνθήκες ασφαλείας», είπε.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, πρόσθεσε πως έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, καταργώντας τις γραμμές της διχοτόμησης και επανενώνοντας το νησί μας, χωρίς στρατούς κατοχής και ξένες εγγυήσεις, και με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες να είναι κατοχυρωμένα για όλους τους νόμιμους κατοίκους του.

Κατέληξε λέγοντας ότι με ενότητα, σύνεση και υπευθυνότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι το προαπαιτούμενο για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών μας.

(ΚΥΠΕ ΓΤΠ/ΚΧΡ)

Διαβάστε τον επιμνημόσυνο λόγο του Επιτρόπου Προεδρίας, κ. Φώτη Φωτίου, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων και δολοφονηθέντων του Δήμου Δερύνειας κατά την τουρκική εισβολή και στη δέηση για τους αγνοουμένους της, πατώντας ΕΔΩ.