Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συγκλονίζει η Πρόεδρος Κυπριακής Κοινότητας Λιβάνου στη CT: «Σαν να έπεσε ατομική βόμβα…»


Η Βηρυτός αιμορραγεί… Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που ο Λίβανος δοκιμάζεται. Πέρασε πολέμους, βομβαρδισμούς αλλά… η χθεσινή έκρηξη ήταν σχεδόν ισοπεδωτική. Τόσο σε επίπεδο κοινωνικό όσο και για την οικονομία και το αύριο της χώρας., *Της Γεωργίας Μιχαήλ

«Ζω μισή ώρα εκτός Βηρυτού και νόμιζα ότι έγινε ισχυρός σεισμός. Η έκρηξη ήταν λες και έπεσε ατομική βόμβα. Είμαι 27 χρόνια στον Λίβανο και είναι η πρώτη φορά που έχω νιώσει αυτόν τον τρόμο, κι ας έχω βιώσει πολέμους στη χώρα. Η έκταση αυτής της έκρηξης ήταν απλά απερίγραπτη». Τα λόγια της Προέδρου της Κυπριακής Κοινότητας στο Λίβανο Στάλως Χαμπίμπι στη Cyprus Times, αντικατοπτρίζουν τα όσα βίωσαν χθες οι άνθρωποι εκεί όταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν πέντε και έντεκα το απόγευμα, τοπική ώρα.

«Το σπίτι μου είναι μισή ώρα εκτός Βηρυτού προς τα ορεινά αλλά όταν σημειώθηκε η έκρηξη νόμιζα ότι έγινε ισχυρός σεισμός. Μετά άρχισαν οι εκρήξεις και όταν έγινε η μεγάλη η έκρηξη νομίζαμε ότι έγινε βομβαρδισμένος στην περιοχή μας. Η Βηρυτός είναι μία καταστραμμένη πόλη. Πολλές πολυκατοικίες, νοσοκομεία είναι πλέον ερείπια».

Χιλιάδες άνθρωποι είναι τραυματισμένοι ενώ, όπως μας ανέφερε η κυρία  Χαμπίμπι, μέχρι αυτή την ώρα γίνεται αναφορά για 100 νεκρούς με το φόβο για αύξηση των θυμάτων να είναι σχεδόν αναπόφευκτος λόγω και των πολλών ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κτιρίων.

«Ευτυχώς δεν έχουμε Κύπριους ανάμεσα στα θύματα, έχουμε απ’ όσο γνωρίζω τρεις Κύπριες ελαφρά τραυματισμένες. Η μία είναι η Πρόξενος της Κύπρου η οποία και χρειάστηκε να νοσηλευτεί».

Χάος στα νοσοκομεία… Γιατροί φροντίζουν στους δρόμους

Οι εικόνες που έχει αντικρίσει, όπως μας ανέφερε, δεν της επέτρεψαν να κοιμηθεί το βράδυ.

«Πολύ άσχημες εικόνες, δεν κατάφερα να κοιμηθώ απ’ όσα έχω δει. Επικρατεί χάος στα νοσοκομεία, γιατροί φρόντιζαν τραυματισμένους στους δρόμους. Δε ξέρω πώς θα αντέξει ο κόσμος. Ο Λίβανος έχει χτυπηθεί από πολέμους και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτή την τεράστια καταστροφή».

Κύπριοι θέλουν να επιστρέψουν

Αρκετοί Κύπριοι, όπως μας είπε, έμεναν κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη και έτσι τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί.

«Πολλοί είναι οι Κύπριοι που θέλουν να επιστρέψουν πίσω όχι τώρα λόγω της έκρηξης αλλά και λόγω όλων αυτών που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Η οικονομία αναμένεται να πάρει ακόμη περισσότερο την κατιούσα».

Μπορεί να μην είναι ατύχημα;

Η κυρία Χαμπίμπι χαρακτήρισε την έκρηξη έγκλημα λέγοντας ότι δε μπορεί με βεβαιότητα να πιστέψει τα όσα αναφέρονται περί ατυχήματος στις αποθήκες που φυλάσσονταν πυροτεχνήματα.

«Δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν πρόκειται όντως για ατύχημα. Σε δύο ημέρες αναμένεται να βγει η απόφαση της δίκης για τη δολοφονία του Λιβανέζου Πρωθυπουργού που έγινε το 2005. Με τα γεγονότα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον Λίβανο όλα είναι πιθανά».