Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Πορεία ομογενών στη Μελβούρνη κατά της Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο 15 Ιουλίου 2019


Με τη συμμετοχή εκατοντάδων ομογενών πραγματοποιήθηκε χθες η ειρηνική πορεία στις κεντρικές λεωφόρους της Μελβούρνης για την 45η θλιβερή επέτειο της κυπριακής τραγωδίας, αφού το τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο δεν πτόησαν μερικές εκατοντάδες ομογενών να κατέβουν στην περιοχή των Ελληνικών καταστημάτων της Lonsdale Street στο κέντρο της Μελβούρνης, καθώς από κει ξεκίνησε η ειρηνική πορεία.

Με πλακάτ και επιγραφές κατά της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής της Κύπρου και συνθήματα για ειρήνη και επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος, η πορεία προχώρησε από την Lonsdale Street, στην Swanston Street, στην Bοurke Street για να καταλήξει στα σκαλοπάτια του Κοινοβουλίου της Βικτώριας, στην Spring Street.

Η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αυστραλία, οι επίσημοι και τα μηνύματά τους

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Απόδημων Κυπρίων, κ. Φώτης Φωτίου. Είναι η δεύτερη φορά φέτος που ο Κύπριος Επίτροπος βρίσκεται στην Αυστραλία. Τον περασμένο Μάρτιο βρέθηκε στην Μελβούρνη όπου πήρε μέρος στις εργασίες του “Νόστος ΙΙΙ”, που αφορούσε τη συνεργασία των αποδήμων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής πορεία, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις τεταμένη κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Τον κ. Φωτίου, συνόδευε η Υπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, για ακόμα μια χρονιά (είναι η τρίτη της φορά μετά την ανάληψη των καθοκόντων της τον Ιούνιο του 2017) βρέθηκε στην Μελβούρνη για να παραστεί στις εκδηλώσεις της εδώ Κυπριακής Κοινότητας.

Η κ. Μαυρομμάτη, που επίσης μίλησε στο Πρόγραμμά μας ευχαρίστησε όλη την Ομογένεια που συμπαραστέκεται στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και εξέφρασε την επιθυμία της, η 45χρονη περιπέτεια της Μεγαλονήσου και έχει αίσιο τέλος και για τις δυο κοινότητες.

Πριν πραγματοποιηθεί η πορεία έγινε γνωστό, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία τo 2020.

Επίσης, στο τέλος του τρέχοντος μηνός, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί την Αυστραλία, πιθανότατα το διήμερο 27-28 Ιουλίου.

Σχολιάζοντας την είδηση αυτή, ο κ. Φωτίου, κάλεσε τους ομογενείς να προσπαθήσουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στους συμπατριώτες τους Αυστραλούς, για τον ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η κ. Γεωργία Μπότσιου, εκπρόσωπος του Γενικού Προξένου της Ελλάδας σην Μελβούρνη, κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλου. Από τα σκαλοπάτια της Βουλής της Βικτώριας, η κ. Μπότσιου είπε ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της Κύπρου.

Ο κ. David Davis εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση της Βικτώριας και τον επικεφαλής της, κ. Michael O’ Brian. Στην ομιλία του από τα σκαλοπάτια του Κοινοβουλίου αναφέρθηκε και στον σπουδαίο ρόλο του Ελληνισμού στην διαμόρφωση της αυστραλιανής ταυτότητας.

Η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ Βικτωρίας) κ. Ελένη Ευθυμίου, που για την ίδια ήταν η πρώτη φορά με αυτήν την ιδιότητα, που συμμετέχει στις εκδηλώσεις, είπε ότι στις προσπάθειες της Κύπρου συμπαραστάτες θα είναι και οι νέοι και οι νέες της ομογένειας.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Στέλιος Αγγελοδήμου, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της ομογένειας θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του αυστραλιανού λαού για το επί 45ετίας άλυτο Κυπριακό Ζήτημα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Καλυμνιός, γραμματέας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, ενώ τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε η κ. Elly Symons.

Μετά την πορεία, η ΣΕΚΑ παρέθεσε γεύμα στον κ Φωτίου σε κεντρικό εστιατόριο της Μελβούρνης. Εκεί ο κ. Φωτίου επανέλαβε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε επαγρύπνηση.

Την Παρασκευή (12 Ιουλίου) είχε πραγματοποιηθεί η λαμπαδηφορία πάλι στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας. Το Σάββατο (13 Ιουλίου), έγινε επιμνημόσυνος δέηση και κατάθεση στεφάνων για τους πεσόντες της εισβολής στο Ελληνο-Aυστραλιανό Μνημείο, πλησίον του Shrine of Remembrance.

Την Κυριακή (14 Ιουλίου) το πρωί, έγινε μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Εισβολή, στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου, στο προάστιο South Melbourne.