Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Έχουμε προετοιμαστεί ορθά για αντιμετώπιση της όποιας εξέλιξης στην Πενταμερή, δήλωσε ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/04/2021


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η δική μας πλευρά, έχουν προετοιμαστεί ορθά για να αντιμετωπίσουν την όποια εξέλιξη στην πενταμερή διάσκεψη, με την ελπίδα να ανατραπεί η απαισιόδοξη εικόνα και τα πράγματα να προχωρήσουν θετικά, με την προσδοκία της επίτευξης προόδου στο εθνικό μας ζήτημα, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του σε διαδικτυακή συνάντηση με τις οργανώσεις και τα μέλη της Ομοσπονδίας Κυπρίων Διασποράς Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως "δυστυχώς τα μηνύματα από την άλλη πλευρά δεν είναι ελπιδοφόρα, καθώς εκφράζονται και υποστηρίζονται θέσεις που κάθε άλλο παρά προοιωνίζουν τη θετική κατάληξη της νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα".

Σημείωσε πως στην Πενταμερή, θα τεθούν επί τάπητος από δικής μας πλευράς οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης βασισμένης στις αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και ευχήθηκε οι προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας να ευοδωθούν επιτέλους προκειμένου η πατρίδα μας να εισέλθει σε μια νέα εποχή, η οποία να υπόσχεται περισσότερα σε όλους τους συμπολίτες μας, μέσα σε συνθήκες, βέβαια, ελευθερίας, ειρήνης, ασφάλειας και κοινής δημιουργίας. 

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Φωτίου είπε πως "έκκληση μας προς όλα τα μέλη και τις οργανώσεις που εκπροσωπείτε, είναι να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία, τόσο για τους σκοπούς της ατομικής προστασίας όσο και για την προστασία των γύρω μας, ιδιαίτερα των δικών μας ανθρώπων".

Κάθε μέτρο προφύλαξης, συνέχισε, είναι σημαντικό. "Να μην το υποτιμούμε. Είναι κάτι που το επαναλαμβάνουμε συνεχώς και στην Κύπρο. Εφαρμόζοντας τα μέτρα, περιορίζουμε την επέκταση της πανδημίας και σώζουμε ζωές. Εύχομαι πολύ γρήγορα η θλιβερή αυτή κατάσταση να αλλάξει και όλα πλέον να ακολουθήσουν μια πιο θετική και αισιόδοξη πορεία", σημείωσε.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως "τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε μαζί στην προώθηση και υλοποίηση σημαντικών ενεργειών και δράσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής που ετοιμάσαμε και η οποία λειτουργεί ως ο επιχειρησιακός μας χάρτης για τους απόδημους. Και αυτό, ως επιβεβαίωση και υπογράμμιση του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία έναντι των αποδήμων μας και επιθυμεί τη συνεχή αναβάθμιση και την ενεργότερη εμπλοκή μας στα θέματα που τους αφορούν και μπορούμε μέσω της συνεργασίας μας να προωθήσουμε".

Επεσήμανε πως "η συμμετοχή των νεότερων σε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να επιτύχουμε πολλά, όσα με κόπους και θυσίες εγκαινίασαν οι προηγούμενες γενιές των αποδήμων μας. Γι’ αυτό και προσδίδουμε ιδιαίτερα σημασία στα ζητήματα που αφορούν τους νέους αποδήμους μας, τόσο με τα προγράμματα για ενθάρρυνση της ανάμειξης τους στα παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους, όσο και με τα προγράμματα  της πιο συχνής επαφής και γνωριμίας τους με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας".

Γενικότερα, ανέφερε, "επενδύουμε πολλά στους απανταχού της γης νέους μας και θέτουμε στην προμετωπίδα του ενδιαφέροντος και των δράσεων μας τα θέματα που κατά πρώτο λόγο τους αφορούν. Αυτοί, εξάλλου, αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας και της διασποράς μας".

"Ο ρόλος γενικότερα της διασποράς μας όλα αυτά τα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας, ενώ συγκινητική είναι παράλληλα και η προσήλωση των αποδήμων μας στη διατήρηση των παραδόσεων και της εθνικής μας ταυτότητας μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων και του τρόπου ζωής τους στις χώρες διαμονής τους. Την ίδια ώρα βλέπουμε με θαυμασμό τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνουν στις χώρες διαμονής τους. Θερμές και ολόψυχες είναι οι ευχαριστίες μας προς όλους", είπε ο κ. Φωτίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)