Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Κυριάκος Παπαστυλιανού στον «Ε.Κ.»: Να αξιοποιήσουμε την αντίδραση της Δύσης, Εθνικός Κήρυξ, 11 Μαρτίου 2022, Χριστόδουλου Αθανασάτου


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, μιλάει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις άμεσες συνέπειες που διαφαίνονται, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και ειδικότερα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα, ο κ. Παπαστυλιανού απαντάει αναφορικά με τον παραλληλισμό της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της ρωσικής στην Ουκρανία, αλλά και την αναγνώριση του δικαίου των Ουκρανών από την διεθνή κοινότητα, όπως επίσης και το κατά πόσον δημιουργεί μια πικρία, με δεδομένο ότι δεν υπήρξε ανάλογη καταδίκη και αντιδράσεις για τα γεγονότα του 1974.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Παπαστυλιανού, κατ’ αρχήν θα ήθελα να αναφέρουμε κατά πόσον οι Ελληνοκύπριοι ταυτίζονται με το δράμα του ουκρανικού λαού, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κυριάκος Παπαστυλιανού: Φυσικά και ταυτίζονται, και ενδεχομένως περισσότερο από άλλους, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι και ο κυπριακός λαός βίωσε παρόμοιες εμπειρίες και συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κυπριακός λαός ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό, αποστέλλοντας σημαντικότατη βοήθεια.

«Ε.Κ.»: Κατά την διάρκεια αυτών των ημερών έχουν υπάρξει συνειρμοί και συγκρίσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση της Δύσης στο θέμα της Ουκρανίας, σε σχέση με την Κύπρο. Είναι, πιστεύετε, θέμα ελλιπούς ενημέρωσης για το Κυπριακό ή επειδή θίγονται άλλα συμφέροντα;

Κυριάκος Παπαστυλιανού: Σίγουρα δημιουργούνται συνειρμοί και είναι πολύ εύλογο το ερώτημά σας. Η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας από οποιαδήποτε άλλη είναι καταδικαστέα και δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η ισχυρή αντίδραση στην περίπτωση της Ουκρανίας οφείλεται αποκλειστικά σε παράγοντες που άπτονται συμφερόντων και φυσικά της εμπλοκής της Μόσχας όπως εκδηλώνεται μέσα από την ρωσική εισβολή. Στην δική μας περίπτωση ας μην λησμονούμε ότι η Τουρκία ήταν κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση των συμφερόντων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

Τούτων λεχθέντων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Κύπρο. Ως Ομοσπονδία προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε την ορθή και ισχυρή αντίδραση της Δύσης στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ζητώντας να εκδηλωθεί και η ίδια ευαισθησία και στην περίπτωση της Κύπρου ως αντίδραση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Οπως σας προανέφερα, δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Ε.Κ.»: Σε αυτήν την κρίση, η Τουρκία επιχειρεί να επιτελέσει τον ρόλο του μεσολαβητή-ειρηνοποιού. Πώς σχολιάζετε την στάση της αυτή, σε σχέση με την αδιαλλαξία που επιδεικνύει στο Κυπριακό;

Κυριάκος Παπαστυλιανού: Η Τουρκία ακολουθεί την γνωστή της στάση όπως την βιώσαμε να εκδηλώνεται διαχρονικά από την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την στάση τού «επιτήδειου ουδέτερου». Είναι μια στάση που πρέπει να προβληματίσει την Δύση και ειδικά όλες αυτές τις χώρες που στηρίζουν και ενθαρρύνουν μια τέτοια συμπεριφορά.

«Ε.Κ.»: Η Κύπρος είναι μια χώρα που θεωρήθηκε κατά το παρελθόν φιλική για ρωσικά κεφάλαια και επενδύσεις. Κατά πόσον πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί από τις κυρώσεις;

Κυριάκος Παπαστυλιανού: Αναμφίβολα οι κυρώσεις θα επηρεάσουν όλες τις χώρες και ειδικότερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην περίπτωση της Κύπρου εκτιμώ ότι θα επηρεαστεί ο τομέας του τουρισμού, ειδικότερα αν ο πόλεμος διαρκέσει για μεγάλο διάστημα. Οσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, να σας θυμίσω ότι μετά την οικονομική κρίση του 2013 έχει μειωθεί σημαντικά η εξάρτηση της Κύπρου από τον ρωσικό παράγοντα, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και στον τομέα αυτό κάποιες επιπτώσεις.