Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Κύπρος και Ρουμανία συνδιοργανώνουν επιχειρηματικό Φόρουμ με την ενεργό συμμετοχή της Διασποράς ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/02/2020


Τη συνδιοργάνωση ενός Επιχειρηματικού Φόρουμ ανάμεσα σε Κύπρο και Ρουμανία με την ενεργό εμπλοκή της Διασποράς των δύο χωρών εντός του 2021, αποφάσισαν σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Υφυπουργός Διασποράς της Ρουμανίας Ovidiu Burdusa σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του Επιτρόπου στη Λευκωσία. Οι δύο αρμόδιοι για τη διασπορά των δύο χωρών συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας τους και με την Ελλάδα, δημιουργώντας άλλη μια τριμερή συνεργασία που θα στέλνει το μήνυμα ότι οι τρεις χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου είπε πως με τη Ρουμανία έχει υπογραφεί εδώ και ένα περίπου χρόνο Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα διασποράς, τονίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν ιστορικές σχέσεις σε πολλούς τομείς και μοιράζονται κοινές αξίες, αρχές και επιδιώξεις. «Νιώθουμε πως τα θέματα διασποράς θα βοηθήσουν ώστε να ενισχυθούν αυτές οι σχέσεις σε διμερές επίπεδο», είπε.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην ξεχωριστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο πλαίσιο της υλοποίησης της διμερούς συνεργασίας. Η εκδήλωση, η πρώτη Διμερής Πολιτιστική Εκδήλωση έχει τίτλο «Η Κύπρος συναντά τη Ρουμανία», και η οποία θα αναδείξει τον πολιτισμό των δύο χωρών μέσα από τραγούδια και χορό.

Όπως είπε, στην Κύπρο ζουν 40 χιλιάδες Ρουμάνοι και η Κυβέρνηση πάντα προσπαθεί με κάθε τρόπο για να στηρίξει και βοηθήσει αυτόν τον πληθυσμό. Να μην ξεχνούμε, πρόσθεσε, η Κύπρος στην Ρουμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 4η θέση όσον αφορά τις επενδύσεις.

«Έχουμε σήμερα συναποφασίσει ότι τους επόμενους λίγους μήνες θα προγραμματίσουμε ένα επενδυτικό φόρουμ από τις δύο χώρες αλλά και με επιχειρηματίες που βρίσκονται στη διασπορά των δύο χωρών, ώστε αυτοί οι επιχειρηματίες να στείλουν τα σωστά μηνύματα για επενδύσεις στις δύο χώρες, και γιατί όχι να προχωρήσουν σε επενδύσεις οι ίδιοι», είπε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης πως κατά τη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε να φέρουν κοντά τους Ρουμάνους και τους Κύπριους της Διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι δύο χώρες έχουν ισχυρή παρουσία ομογενών. Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στη νέα γενιά και τους νέους στα σχολεία ώστε αυτοί να προχωρήσουν για να συνδιοργανώσουν μαζί κάποιες δράσεις και εκδηλώσεις.

Ο Επίτροπος ανέφερε πως μελέτησαν σήμερα και τι ενδεχόμενο να προχωρήσουν μαζί στην μετατροπή αυτής της διμερούς συνεργασίας σε τριμερή, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας. «Αυτό θα το δούμε τις επόμενες λίγες εβδομάδες», είπε, τονίζοντας πως μια τέτοια συνεργασία στέλνει τα καλύτερα και πιο θετικά μηνύματα στην περιοχή, ότι οι χώρες μας είναι πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας.

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος Υφυπουργός στις δικές του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε αρχικά την ευγνωμοσύνη του προς την κυπριακή πλευρά και στον Επίτροπο Προεδρίας ιδιαίτερα για την εποικοδομητική συνάντηση, η οποία, όπως είπε, αποτέλεσε τη φυσική εξέλιξη του Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε το 2018 από τις δύο χώρες.

«Συζητήσαμε νέους τρόπους συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, εμπλέκοντας τη νέα γενιά των Ρουμάνων στην Κύπρο, και επίσης, στον τομέα της επιχειρηματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η διασπορά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας», είπε.

Ο κ. Burdusa είπε πως κατά τη συνάντηση επανέλαβαν τη σημασία που έχει ο διαπολιτισμικός διάλογος και συνεργασίας μεταξύ της κοινότητας της Ρουμανίας στην Κύπρο και της τοπικής κοινωνίας, σημειώνοντας πως η αποψινή εκδήλωση αποτελεί ένα καλό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας. «Ενθαρρύνουμε τη ρουμανική κοινότητα να διατηρήσει και να προωθήσει τη γλώσσα, τις παραδόσεις και την κουλτούρα της», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.