Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με την Πρόεδρο και άλλα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, ΓΤΠ 20/07/2022


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα, στο γραφείο του, συνάντηση με την Πρόεδρο και άλλα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κα. Μαρία Καλμπουρτζή. Την κα. Καλμπουρτζή συνόδευε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Κύπρου κ. Νίκος Σεργίδης. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και αρμόδιοι λειτουργοί του γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας.

Το κλιμάκιο της επιτροπής των Ελλαδιτών συγγενών, όπως κάθε χρόνο, βρίσκεται στην Κύπρο μαζί με συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος, του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες επίτευξης προόδου, οφείλονται στην απάνθρωπη και απαράδεκτη πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία από το 1974 μέχρι και σήμερα. Μια πολιτική που αντίκειται και συγκρούεται βάναυσα με τις αρχές και αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Επισημάνθηκε ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος των οικογενειών και των προσπαθειών για αποτελεσματική διερεύνηση. Τονίστηκε ότι επείγει η λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεργασία και συνδρομή της κατοχικής δύναμης στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι ο ρόλος και η συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά και να αποτελέσουν την αφετηρία για επίτευξη προόδου. Οι οικογένειες των αγνοουμένων αναμένουν και προσδοκούν ότι θα τύχουν επιτέλους της μεταχείρισης και αντιμετώπισης που δικαιούνται.

Τον Σεπτέμβριο, σε ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενεργότερη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας για να πεισθεί η Τουρκία να συνεργασθεί στην επίλυση ενός τόσο σημαντικού ανθρωπιστικού θέματος.

Τόσο ο Επίτροπος Προεδρίας όσο και τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής, εξέφρασαν την απογοήτευση τους γιατί η διεθνής κοινότητα και οι ισχυροί της γης επιτρέπουν και ανέχονται την Τουρκία με τακτικισμούς και προσκόμματα να διαιωνίζει ένα πρόβλημα, το οποίο προκαλεί για τόσες δεκαετίες ανείπωτο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα.

(ΡΜ/ΕΠ/ΕΧΡ)