Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο Τρισάγιο και τη Δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων, στο Μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ΓΤΠ 29/10/2021


Σήμερα είναι μια μέρα θύμησης και τιμής. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που, πιστοί στο καθήκον, παρέμειναν στις επάλξεις και αγωνίστηκαν «πειθόμενοι τοις κείνων ρήμασι». Είναι, όμως, και μια μέρα ευθύνης για όλους εμάς να συνεχίσουμε μαζί με τις οικογένειές τους τον δύσκολο, αλλά και ιερό αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου από τους αγνοουμένους μας, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες.

Η σημερινή Ημέρα Αγνοουμένων, όπως καθορίστηκε η 29η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, φέρνει στη μνήμη μας ακριβώς την ημέρα εκείνη που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η ανταλλαγή των αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής. Ήταν η ημέρα που άρχισε για τον κυπριακό Ελληνισμό η τραγική περίοδος αγωνίας και αναζήτησης των εκατοντάδων συμπατριωτών μας που δεν επέστρεψαν στις οικογένειές τους και, έκτοτε, η τύχη τους αγνοείτο. Μιας τραγωδίας, που, κατά απαράδεκτο τρόπο, συνεχίζεται ακόμη μέχρι σήμερα για πολλές οικογένειες. Μιας τραγωδίας που βίωσαν και βιώνουν και οικογένειες αγνοουμένων μας της περιόδου 1963-‘67.

Η επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν οι οικογένειές τους για τόσες δεκαετίες, αποτελούσε και αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε την αναλγησία της τουρκικής πλευράς η οποία αρνείται να ανταποκριθεί στις τεράστιες ευθύνες της. Ευθύνες οι οποίες επιβάλλουν την ανθρώπινη προσέγγισή της στο πρόβλημα, ώστε επιτέλους να δοθούν απαντήσεις για όλες τις περιπτώσεις των αγνοουμένων μας. Αντί τούτου, η Τουρκική πλευρά συνεχίζει να θέτει περιορισμούς στο πρόγραμμα εκταφών, αρνείται να θέσει στη διάθεση ερευνητών τα αρχεία του τουρκικού στρατού και επιχειρεί ουσιαστικά να αποσιωπήσει το άλλο μεγάλο έγκλημα πολέμου που έχει διαπράξει, αυτό της βίαιης μετακίνησης οστών αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι.

Η Τουρκία έχει τεράστια νομική και ηθική υποχρέωση, στη βάση του διεθνούς δικαίου, να συνεργαστεί για την αποτελεσματική εξέταση της τύχης των αγνοουμένων και τον οριστικό τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Είναι πάγια η θέση μας ότι η κάθε οικογένεια αγνοουμένου δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία. Διαβεβαιώνουμε τους συγγενείς των αγνοουμένων μας για ακόμη μια φορά ότι παρόλες τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα με όλες μας τις δυνάμεις και με όποια μέσα έχουμε στη διάθεση μας για να τεθεί επιτέλους τέρμα στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προκαλεί πόνο και οργή.

Από αυτόν τον ιερό χώρο που αποτελεί σύμβολο δόξας και τιμής, δίπλα από το σεπτό Μνημείο της Μάνας των Αγνοουμένων, εκφράζουμε με την ευκαιρία και της σημερινής μέρας τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στην κάθε μάνα, και στο πρόσωπο αυτής στον κάθε ένα συγγενή που βίωσε και βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες του χαμού αγαπημένων τους προσώπων.

Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας προς την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και την Επιτροπή Συγγενών Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων Περιόδου 1963-1964, όπως και προς την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Ποτέ δεν ξεχνάμε το χρέος μας και προς τους αδελφούς μας από την Ελλάδα που έγιναν θυσία προασπίζοντας την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ευχόμαστε η θυσία όλων των ηρώων μας να βρει σύντομα τη δικαίωση της με την εξεύρεση μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική μας επιβεβαίωση μακριά από διαχωριστικές γραμμές και κατοχικά στρατεύματα, όπως και μακριά από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις.


(ΡΜ/ΜΒ/ΕΧΡ)