Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε αντιπροσωπία στελεχών του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), ΓΤΠ 27/04/2023


Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα εξαμελή αντιπροσωπία στελεχών του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), της οποίας ηγείτο ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΑΗΙ κ. Nick Larigakis (ΑΗΙ), στο πλαίσιο επίσκεψής τους στην Κύπρο.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη διαχρονική και πολύ σημαντική συμβολή του Ινστιτούτου, αφότου ιδρύθηκε το 1974, στην προβολή του κυπριακού προβλήματος και υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών και της συνεργασίας με την διασπορά Κύπρου και Ελλάδας. Αναφερόμενη ειδικότερα στη δράση των Κυπρίων ομογενών στις ΗΠΑ, η κα Δημητρίου σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύΚύπρου και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και εδράζονται σε κοινές αρχές. Σημειώθηκε δε εκατέρωθεν η πρόσθετη αξία του πλαισίου συνεργασίας «3+1» μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, του οποίου η κοινοβουλευτική διάσταση, όπως επισήμανε η κα Δημητρίου, εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Αναφερόμενη στο κυπριακό πρόβλημαη Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν, με στόχο την επίτευξη λύσης, η οποία να επανενώνει  την  Κύπρο σε συνθήκες ειρήνης, προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνοντας την πρόσφατη συμμετοχή της στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Πράγα, στο πλαίσιο της οποίας επισήμανε τις ομοιότητες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε τη σημασία της προάσπισης της διεθνούς νομιμότητας σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, όπου αυτή παραβιάζεται και αντιμετώπισης της προπαγάνδας και της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Εκ μέρους της αντιπροσωπίας, ο κ. Larigakis αναφέρθηκε στο έργο και τη δράση του Ινστιτούτου, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κύπρο και την Ελλάδα, βάσει αρχών που εδράζονται στο κράτος δικαίου και αξιοποιώντας την επικοινωνία που έχει εγκαθιδρύσει το ΑΗΙ με την Κυβέρνηση και το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Διαβεβαίωσε δε την Πρόεδρο της Βουλής για τη βούληση και πρόθεση του Ινστιτούτου να εργαστεί εντατικά, στο πλαίσιο αυτό, για την προώθηση ζητημάτων μείζονος σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενημέρωσε επίσης την κα Δημητρίου για τις προσεχείς δραστηριότητες του Ινστιτούτου σε σχέση με την Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων από συνδέσμους και οργανώσεις της διασποράς, όπως το ΑΗΙ, για την περαιτέρω ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικότερα στο επίπεδο της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Αμερικανικού Κογκρέσου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
 
Ακολουθεί φωτογραφικό άλμπουμ και από τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικού κ. Κωνσταντίνου Κόμπου, με την αντιπροσωπεία του AHI (πηγή ΓΤΠ)