Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας για τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισθέντων, 30/08/2020


Η Κύπρος μαζί με την υπόλοιπη πολιτισμένη ανθρωπότητα τιμά σήμερα τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισθέντων, η οποία έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, καθώς και η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στις οικογένειες των απανταχού αγνοουμένων που βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

Οι εξαφανίσεις αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο και δεν παραγράφεται όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Αποτελούν το πιο ειδεχθές έγκλημα, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τα θύματα των εξαφανίσεων αλλά και τις οικογένειές τους. Στην πατρίδα μας εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που βίωσαν και βιώνουν το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων, οι οικογένειες των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής για σχεδόν μισό αιώνα, ενώ εκείνων της περιόδου1963-67 πέραν του μισού αιώνα.

Η συνέχιση της τραγωδίας που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη.

Η τραγική αυτή κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά την κατοχική δύναμη, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία του προβλήματος καθώς και για την μέχρι σήμερα διαιώνισή του με τακτικισμούς και σκοπιμότητες.

Είναι επάναγκες, έστω και μετά από τόσες δεκαετίες, η Τουρκία να επιδείξει την αναγκαία ευαισθησία και να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρίνεια και ανθρωπισμό για επίλυση της τραγωδίας. Δυστυχώς, χωρίς την ειλικρινή συνεργασία της κατοχικής δύναμης δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για επίλυση του προβλήματος.

Η σημερινή μέρα μπορεί και πρέπει να δώσει το έναυσμα και σε όλους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις προς την Τουρκία να το πράξουν χωρίς σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Οι διακηρύξεις και οι διεθνείς συμβάσεις που υπάρχουν πρέπει επιτέλους να μεταφραστούν σε πράξεις, ώστε να τερματιστεί ο πόνος και η αγωνία των οικογενειών.

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και η πολιτεία γενικότερα εκφράζουν ειλικρινή συμπαράσταση και συμπόρευση στον ιερό και δίκαιο αγώνα, καθώς και στο δράμα που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων τόσο στην πατρίδα μας, αλλά και σε άλλες χώρες. Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει την υποστήριξη της στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων, Ελλαδιτών και Τουρκοκυπρίων με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία.

Διαβεβαιώνουμε ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας θα συνεχιστούν τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Αυτό αποτελεί υποχρέωση και χρέος όλων μας.