Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η ΔΕΑ καλωσορίζει το νέο τ/κ μέλος και ευχαριστεί την Κιουτσιούκ ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/01/2021


Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ) με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τον διορισμό του Χακί Μουφτούζαντε (Ηakkı Müftüzade) ως το νέο Τουρκοκύπριο Μέλος, ο οποίος ανέλαβε τη νέα του θέση την 1η Ιανουαρίου 2021.
 
Η ΔΕΑ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ο κ. Μουφτούζαντε έχει "εκτενή εμπειρία στη διπλωματία", έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει για οκτώ χρόνια ως Ειδικός Σύμβουλος δύο Τουρκοκυπρίων ηγετών μεταξύ του 2001 και 2010. Επίσης, διετέλεσε Εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1996 έως το 2001. Από το 1989 έως το 1990, ο κος. Müftüzade ήταν ο βοηθός του Ρουστέμ Τατάρ, τότε Τουρκοκύπριου Μέλους της ΔΕΑ. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του "τουρκικού ιδρύματος εκπαίδευσης Κύπρου" το 1994 και αργότερα υπηρέτησε ως Γραμματέας της τουρκικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Κύπρου από το 2002 έως το 2004. Ο κ. Μουφτούζαντε έχει αποφοιτήσει με πτυχίο στο Policy Making & Administration από το Πανεπιστήμιο του Essex του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.
 
Η Επιτροπή αναφέρει ότι προσβλέπει με ανυπομονησία να συνεργαστεί με τον κ. Μουφτούζαντε "προκειμένου να αξιοποιήσει τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της ΔΕΑ και να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις οικογένειες των εκατοντάδων αγνοουμένων που εξακολουθούν να περιμένουν νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα".

Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Μουφτούζαντε διαδέχεται την Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσιούκ, η οποία ολοκλήρωσε μια 15-ετή θητεία ως το Τουρκοκύπριο Μέλος της ΔΕΑ. Η Επιτροπή ευχαριστεί μέσω της ανακοίνωσης την κ. Κιουτσιούκ για την υπηρεσία σε μια σημαντική στιγμή που το ανθρωπιστικό έργο της ΔΕΑ είχε ξεκινήσει το 2006 και οδήγησε μετέπειτα στον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την επιστροφή 993 αγνοουμένων στις οικογένειές τους.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)