Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Εκπομπή για Ομογένεια, ΚΥΠΕ - Μαρία Φιλή - Αντώνης Γκιλδάκης - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/09/2019


Επιστρέφει στην Κύπρο τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
--------------------------------
Τα ξημερώματα της Δευτέρας επιστρέφει στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Χθες, το ιδιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυπριακή αποστολή, που συνόδευε τον Πρόεδρο στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη λόγω τεχνικού προβλήματος.

Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει το απόγευμα του Σαββάτου από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, όταν έπειτα από τρεις ώρες πτήσης, κι ενώ βρισκόταν πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, διαπιστώθηκε ρήγμα στον ανεμοθώρακα του πιλοτηρίου. Καθώς η Νέα Υόρκη ήταν πιο κοντά από τη Βρετανία, προτιμήθηκε για λόγους ασφαλείας το αεροπλάνο να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη.

Τελικά διευθετήθηκε η αναχώρηση του Προέδρου από την αμερικανική μεγαλούπολη για αργά το απόγευμα της Κυριακής ώρα Κύπρου, και θα φθάσει στο νησί τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην Κύπρο για το ποιος πλήρωσε για το ιδιωτικό αεροσκάφος, κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι η εταιρεία στην οποία ανήκει, έχει υποχρέωση, με βάση το συμβόλαιο να διευθετήσει άμεσα για την μεταφορά των επιβατών σε ανάλογο περιστατικό. Η αρχική μίσθωση έγινε κατόπιν προσφορών που ελήφθησαν από την κυβέρνηση.


Εξαιρετικά σοβαρά λαμβάνει υπόψη η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφορές για παραβιάσεις στο status quo, λέει στο ΚΥΠΕ ο Σιντίκ
---------------------------------------------------------------------
Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη αναφορές για παραβιάσεις του status quo, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αλίμ Σιντίκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλες οι παραβιάσεις καταγράφονται και αναφέρονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

Ο κ. Σιντίκ είχε κληθεί από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", σύμφωνα με το οποίο οι κατοχικές δυνάμεις κτίζουν φυλάκιο στα Στροβίλια.

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη αναφορές για παραβιάσεις του status quo», ανέφερε. «Συνεχίζουμε να είμαστε σε επικοινωνία με τις δύο πλευρές για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε επίσης ότι «η χωρίς εξουσιοδότηση οικοδόμηση εντός της νεκρής ζώνης ή σε περιοχές ειδικού καθεστώτος απαγορεύεται αυστηρά».

«Όλες οι παραβιάσεις καταγράφονται και αναφέρονται στην έκθεση του ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατέληξε.


Κάλεσμα στην Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, απηύθυνε ο Π. Παυλόπουλος
----------------------------------------------------
Να σεβαστεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο κάλεσε την Τουρκία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση για την άλωση της Τριπολιτσάς.

«Από εδώ, την Τρίπολη, κατ’ αυτή την Επέτειο στέλνουμε προς την γείτονα Τουρκία το μήνυμα ότι εμάς, τους Έλληνες, το παρελθόν μας διδάσκει όχι την διχόνοια και την εκδίκηση, αλλά την ανάγκη εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης», είπε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Διαμήνυσε παράλληλα ότι «οι Έλληνες, αν χρειασθεί θα επιβάλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έχοντας μάλιστα σήμερα και τη στήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα το πράξουμε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, όπως συμβαίνει και κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια».

Υπ. Άμυνας: Καλούμαστε με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα
------------------------------------------------------------------------
Η κυβέρνηση καλείται με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα που παραβιάζει κάθε όριο εθνικής και ατομικής αξιοπρέπειας και νομιμότητας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης πεσόντων και αγνοουμένων καταδρομέων.

Όπως ανέφερε, οι πρόσφατες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνουν ότι η κατοχική δύναμη συνεχίζει να καταπατά το δίκαιο και τις ελευθερίες της χώρας και των ανθρώπων μας, αγνοώντας πλήρως τις συμβάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνές δικαίου, καθώς και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αξιολογώντας την κρισιμότητα των καιρών, είπε, η κυβέρνηση διερευνά κάθε πιθανότητα δημιουργίας αποτρεπτικών παραγόντων της τουρκικής αυθαιρεσίας και αναζητά μια λύση που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και την απαλλαγή του από τα τετελεσμένα της κατοχής.

Η λύση αυτή, πρόσθεσε, θα προνοεί τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής των κυπριακών εδαφών και θα διασφαλίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και ανεξαρτησία του κράτους μας, κατοχυρώνοντας την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των κατοίκων του νησιού μας.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση δεν ξεχνά ότι πέραν των οχτακοσίων συμπατριωτών μας εξακολουθούν να βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων και ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην αδιάλλακτη, σε ένα τόσο ανθρωπιστικό θέμα, Τουρκία.

« Γιατί ακριβώς, οι ψυχές αυτές δεν πρέπει να μείνουν αδικαίωτες. Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον αγώνα της για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας», είπε.

Παράλληλα ανάφερε ότι οι ήρωες καταδρομείς, που μνημονεύονται, ορκίστηκαν ότι δεν θα επιτρέψουν στους Τούρκους να μολύνουν τα ιερά χώματα της κυπριακής γης, έστω και αν ο εχθρός περνούσε πάνω από τα πτώματά τους. Παρέμειναν στις επάλξεις μέχρι τέλους, με αξιοζήλευτη δύναμη και ηρωισμό, ανέφερε.

«Στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, υποκλινόμαστε στις αγέρωχες αυτές μορφές των ηρώων Καταδρομέων μας και υποσχόμαστε ότι θα μιμηθούμε το ιερό τους παράδειγμα. Με ομοψυχία και ενότητα δυνάμεων θα παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθεια επίτευξης του υπέρτατου εθνικού μας στόχου που δεν είναι άλλος από τη λύτρωση αυτού του τόπου», είπε.


Στην παρουσία των ΥΠΑΜ Ελλάδας και Σερβίας η στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου
--------------------------------
Στην παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Υπουργού Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουλίν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, για την επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, την οποία μετέδωσε το ΓΤΠ, στο πλαίσιο του εορτασμού της 59ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση μηχανοκινήτων και πεζοπόρων τμημάτων την 1η Οκτωβρίου, στις 1100, επί της οδού Ιωσήφ Χ
ʺΙωσήφ στον Στρόβολο.

Πριν την έναρξη της παρέλασης, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή στον χώρο της παρέλασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η επίσημη έπαρση σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.

Παρόντες στην παρέλαση θα είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση, και ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουλίν, καταλήγει η ανακοίνωση.


Την αναστήλωση των ναών της Καρπασίας ευχήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με έντονα χειροκροτήματα υποδέχτηκαν μέσα στον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, όσοι παρευρέθηκαν στα ιστορικά του θυρανοίξια, την αναφορά του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, αναφέρθηκε στην κατεχόμενη Καρπασία.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχήθηκε οι ναοί που είναι στην περιοχή αυτή, ερειπωμένοι λόγω εγκατάλειψης, σύντομα να αναστηλωθούν, να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο και να καταστεί δυνατόν να φτιαχτούν πάλι οι ναοί.

«Και όπως εορτάσαμε την αναστήλωση και επιδιόρθωση του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου», τόνισε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Επίσκοπος Καρπασίας, «έτσι να αναστηλώσουμε όλους τους ναούς στην Καρπασία και να γιορτάσουμε και να πανηγυρίσουμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε ελεύθεροι στους τόπους μας».

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου στα επίσημα θυρανοίξια των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου.

Τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής εκπαίδευσης αναλύει στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Tibor Navracsics
-------------------------------------------------
Τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση στην εκπαίδευση στην ΕΕ, ανέλυσε μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης Tibor Navracsics.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής για την Εκπαίδευση την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Tibor Navracsics επεξηγεί τις προκλήσεις για τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής το επόμενο διάστημα, τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τις επιδόσεις των μαθητών, τη "φυγή εγκεφάλων" και τη θέση των ανθρωπιστικών σπουδών στο νέο περιβάλλον.

Αναλυτικά, σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής και την εκπαίδευση ο Επίτροπος απάντησε ότι “νομίζω ότι είμαστε καλύτερα φέτος και αν λάβουμε υπόψη και την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική εκπαίδευσης στο επίπεδο της ΕΕ μπορούμε να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι, διότι η Σύνοδος Κορυφής για την εκπαίδευση έχει καταστεί μεγάλη επιτυχία. Πάνω από 800 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 160 δάσκαλοι, πάνω από 60 ομιλητές συμμετείχαν στη δεύτερη διοργάνωση και υπάρχει, όπως βλέπω, αυξημένο ενδιαφέρον καθώς η ανάγκη λήψης αποφάσεων για την εκπαίδευση καθίσταται σημαντικότερη στο ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Κληθείς να απαντήσει αν και κατά πόσον υπάρχει μεγαλύτερη πια πολιτική βούληση για συντονισμό των εκπαιδευτικών πολιτικών μεταξύ των 27 απάντησε πως “η λέξη συντονισμός είναι μια καλή λέξη να περιγράψει όλο αυτό. Και ναι, υπάρχει μια βούληση, η οποία αυξάνεται μεταξύ των κρατών - μελών, σκεπτόμαστε μαζί , να οργανώνουμε μαζί αλλά να δρούμε προφανώς ατομικά και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με συντονισμένο τρόπο. Αυτό το ερώτημα ετέθη και σε ένα από τα πάνελ συζητήσεων και νομίζω ότι πολλοί άμεσοι ενδιαφερόμενοι θα θέλανε να δούνε μια πιο στέρεη - συγκροτημένη πολιτική στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το στάδιο μπορώ να πω ότι δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, μπορεί σε κάποια φάση τα μέσα συντονισμού και συνεργασίας να ενισχυθούν αλλά προς το παρόν δε μιλάμε για μία πλήρη ευρωπαϊκή πολιτική για την εκπαίδευση στο πολύ κοντινό μέλλον, όχι δηλαδή ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών".

Κληθείς να απαντήσει συγκεκριμένα σε σχέση με τα νέα στοιχεία της έκθεσης για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δείχνουν επιδείνωση των επιδόσεων των μαθητών σε Κύπρο και Ελλάδα σε ότι αφορά την ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, ο Επίτροπος απάντησε πως “αυτή είναι μία από τις ανησυχητικές τάσεις, τις οποίες περιέγραψα κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την κατάσταση της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση".


Με επίκεντρο τη νεολαία συνεχίζεται το πρόγραμμα Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου «ΝΟΣΤΟΣ - Επιστροφή στις Ρίζες»
-----------------------------------------------------
Με επίκεντρο την αιγυπτιακής καταγωγής νεολαία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, συνεχίζεται το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ - Επιστροφή στις Ρίζες», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Διασποράς της Αιγύπτου, το οποίο αναφέρεται σε σχετική συζήτηση που είχαν επί του θέματος η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ και η Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εκπροσώπησε χθες την ελληνική κυβέρνηση στα ιστορικά Θυρανοίξια του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου.

«Το πρόγραμμα `ΝΟΣΤΟΣ` που έφερε πολλούς Αιγυπτιώτες στη Χώρα του Νείλου δεν σταμάτησε. Το `ΝΟΣΤΟΣ` θα συνεχίσει», τόνισε η κ. Μάκραμ, μιλώντας σε επίσημο γεύμα μετά τα Θυρανοίξια της ιστορικής ελληνικής εκκλησίας των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου. Η κ. Μάκραμ εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, για τη συμβολή του στο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ».

Οι κυρίες Μάκραμ και Ζαχαράκη συζήτησαν το θέμα του προγράμματος "ΝΟΣΤΟΣ", παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού της Ελλάδας Γιάννη Χρυσουλάκη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Κώστα Αλεξανδρή, του Πρέσβη της Ελλάδας Νίκου Γαριλίδη και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργου Δασκαλόπουλου.

Η Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου έκανε λόγο για αναβίωση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» και αναφέρθηκε στο πόσο κοντά φέρνουν τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, έργα που έχουν να κάνουν με την από κοινού διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς των λαών των τριών κρατών, όπως είναι ο ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, που έχει αποτελέσει το πνευματικό καταφύγιο χιλιάδων Ελλήνων και Κυπρίων Αιγυπτιωτών, όντας στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων από την εμβληματική πλατεία Ταχρίρ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας τίμησε την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου για την προσφορά της στον αιγυπτιώτικο Ελληνισμό, με το παράσημο και το αναμνηστικό να δίνουν διαδοχικά ο Πρόεδρος του εν λόγω ιστορικού σωματείου Σπυρίδων Καμαλάκης και τιμητικά η Αιγυπτιώτισσα ευεργέτιδα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, που ανέλαβε από κοινού με την ελληνική κοινότητα Καΐρου, όλο το κόστος της ανακαίνισης του ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου.

Για το έργο της αυτό και την εν γένει προσφορά της, η κ. Μάκραμ πρότεινε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αιγυπτιακής υπηκοότητας στην κ. Σοφιανού.

Η ΟΕΛΜΕΚ καταγγέλλει παρεμβάσεις του Κυριάκου Νικηφόρου για τοποθετήσεις/μετακινήσεις εκπαιδευτικών
--------------------------------
Η ΟΕΛΜΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει δέκτης καταγγελιών για παρεμβάσεις του Προέδρου της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Κυριάκου Νικηφόρου, αναφορικά με τοποθετήσεις/μετακινήσεις Εκπαιδευτικών Λειτουργών σε σχολεία.

«Η Γραμματεία της Οργάνωσης, με σημερινή της απόφαση καταγγέλλει αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές, οι οποίες, είναι παράνομες, αφού με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονται και παραβιάζονται νομοθεσίες και κανονισμοί τοποθετήσεων / μετακινήσεων των Εκπαιδευτικών», αναφέρεται.

Η οργάνωση των καθηγητών καλεί τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να παρέμβει αμέσως και ως θεματοφύλακας των σχετικών Κανονισμών να αποκαταστήσει την τάξη. Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρεται, θα είναι συνένοχος και ηθικός αυτουργός των όποιων επακόλουθων.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού επικροτεί τις προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
--------------------------------------------------
Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επικροτεί τις προσπάθειες της Κοινωνίας των Πολιτών, των Κυβερνητικών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για διαφώτιση, πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου από την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη, αναφέρει ότι «όλοι μπορούμε να γίνουμε Ήρωες Καρδιάς» μέσω της τήρησης κάποιων υποσχέσεων.

Μεταξύ αυτών η υπόσχεση από τους φορείς να υποστηρίζουν πολιτικές που προωθούν την υγεία της καρδιάς, η υπόσχεση από τους εργαζόμενους να επενδύουν σε χώρους εργασίας για υγιή καρδιά, η υπόσχεση των επαγγελματιών υγείας να βοηθούν ασθενείς να σταματήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν τη χοληστερόλη τους, η υπόσχεση προς τις οικογένειές να μαγειρεύουν και να τρων πιο υγιεινά και η υπόσχεση προς τα παιδιά «να αθλούμαστε περισσότερο, βοηθώντας και τα ίδια να γίνουν πιο δραστήρια, να λέμε όχι στο κάπνισμα και να βοηθάμε τους αγαπημένους μας να σταματήσουν».

Αλλαγή νοοτροπίας και νομοθεσίας για αντιμετώπιση ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών, λέει η Επ.Περιβάλλοντος
-----------------------------------------
Η αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών στη φύση είναι θέμα τόσο νοοτροπίας, όσο και νομοθεσίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε το πρωί εκστρατεία καθαριότητας στην κοίτη του υδατοφράκτη του Κούρη, στη Λεμεσό.

Όπου δεν μπορεί να δουλέψει η καλή διάθεση πολιτών και οργανωμένων συνόλων και τοπικών αρχών, πρέπει να δουλέψει ο νόμος, είπε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι, αν και στο νομοθετικό πλαίσιο και στο σύστημα καλύτερης διαχείρισης σκουπιδιών "τα πράγματα προχωρούν", δυστυχώς συνεχίζουμε να είμαστε "μεγάλοι παραγωγοί σκουπιδιών".

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος υπέδειξε πως οι Κύπριοι δεν σκέφτονται πράσινα και οικολογικά και ότι, το απόρριμμα ενός προϊόντος που αγοράζουμε, μας ανήκει και είμαστε υπεύθυνοι να το διαχειριστούμε σωστά.


Πάνω από 50 γεύσεις παραδοσιακών γλυκών στο 3o Φεστιβάλ γλυκού του κουταλιού στην Κακοπετριά
--------------------------------
Πάνω από 50 γεύσεις παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες στο 3o Φεστιβάλ γλυκού του κουταλιού που πραγματοποιείται στην Κακοπετριά την Κυριακή.

Ανάμεσά τους η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στο φεστιβάλ και προσέφερε χορηγία ύψους 1000 ευρώ εκ μέρους του Υπουργείου.

Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι ένθερμη υποστηρικτής τέτοιων πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο, τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής παράδοσης της πατρίδας μας, αλλά και της προβολής και προώθησης των παραδοσιακών μας προϊόντων.

«Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, φίλες και φίλοι, πέραν του ψυχαγωγικού τους χαρακτήρα, αποτελούν σημείο αναφοράς και προβολής των ηθών και εθίμων, καθώς και της πολιτιστικής παράδοσης της πατρίδας μας. Η γαστρονομική παράδοση του τόπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μας, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τα βάθη των αιώνων και κληρονομήθηκε σε μας ως παρακαταθήκη», είπε.


Ράλι Κύπρος: Την έκτη νίκη του σε δέκα χρόνια κατέκτησε ο Καταρινός Nasser Al-Attiyah
--------------------------------
O Nasser Al-Attiyah κατάφερε να πάρει την έκτη του νίκη σε δέκα χρόνια στο ράλι Κύπρος και συνεχίζει να διατηρεί τον τίτλο του πολυνίκη στο θεσμό, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου των διοργανωτών.

Φέτος με τον Matthieu Baumel στο δεξί μπάκετ και πίσω από το τιμόνι ενός VW Polo R5 μπήκαν από την αρχή στην πρωτοπορία και δεν άφησαν κανένα να τους απειλήσει μέχρι το τέλος. Η διαφορά του από το δεύτερο ξεπέρασε τα δυόμιση λεπτά δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την άνεση με την οποία κέρδισαν τον αγώνα. Παράλληλα, η νίκη του στην Κύπρο του εξασφαλίζει και τον 15ο προσωπικό του τίτλο στο πρωτάθλημα της Μέσης Ανατολής, σπάζοντας το ρεκόρ του Mohammed Ben Sulayem με 14 τίτλους.

Ο μόνος που μπόρεσε να κυνηγήσει τον Καταρινό πολυπρωταθλητή ήταν ο Ρώσος Alexey Lukyanuk με το Citroen C3 R5 που όμως αναγκάστηκε να αποχωρήσει στη δέκατη ειδική διαδρομή από βλάβη στον κινητήρα. Η διαφορά τους εκείνη τη στιγμή ήταν στα 50 δευτερόλεπτα όμως ο Lukyanuk είχε δηλώσει ότι δεν θα κυνηγούσε το Nasser αφού προτεραιότητα του ήταν ο ευρωπαϊκός τίτλος.

Η αποχώρηση του Lukyanuk έδωσε την ευκαιρία στους Γαλαταριώτη και Ιωάννου να ανεβούν στη δεύτερη θέση του βάθρου. Οι περσινοί νικητές κρατούσαν με άνεση την τρίτη θέση καθόλη τη διάρκεια του αγώνα και έλεγχαν τον πρωτοπόρο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Chris Ingram. Έκαναν ένα αγώνα στρατηγικής και απέδειξαν ότι μπορούν να συναγωνιστούν στα ίσα τους ευρωπαίους αντιπάλους τους. Από τη μεριά του, ο Ingram, που ξεκίνησε το ράλι Κύπρος με ένα βαθμό διαφορά από τον Lukyanuk για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ταξιδεύει στην Ουγγαρία για το φινάλε με ένα σαφές προβάδισμα από τους αντιπάλους του. O άλλος διεκδικητής του τίτλου Lukasz Habaj αντιμετώπισε προβλήματα στα τελευταία στάδια του αγώνα με αποτέλεσμα να πέσει στην πέμπτη θέση, πίσω από το Ford Fiesta R5 του Mikko Hirvonen που τερμάτισε τελικά τέταρτος.

Στις υπόλοιπες θέσεις μέχρι την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Mayr- Melnhof με Ford fiesta R5, Von Thurn und Taxis, Fernandez και Al-Kuwari με Skoda Fabia R5 και Norbert Herczig με VW Polo R5.

Νίκες από Μαραθώνα και Δικέφαλο Γερίου στην πετοσφαίριση νεανίδων
--------------------------------
Την Κυριακή σε αγώνα για τον Β’ Όμιλο του πρωταθλήματος πετοσφαίρισης νεανίδων ο Μαραθώνας Κάτω Βαρωσίων κέρδισε τον Πανιδαλιακό στο Λύκειο Βεργίνας με 3-0 σετ (25-13, 25-12, 25-10) και έκανε ιδανική πρεμιέρα. Ο αγώνας διήρκησε 70’.

Σύμφωνα με την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΚΟΠΕ), με το δεξί έκανε πρεμιέρα ο Δικέφαλος Γερίου, που την Κυριακή κέρδισε στο Γήπεδο Δερύνειας την Αναγέννηση για τον Α’ Όμιλο με 3-0 σετ (23-25, 20-25, 21-25).

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)