Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τεράστιες οι ευθυνες της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων, σημειώνει ο Επίτροπος Προεδρίας, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/03/2020


Σαράντα πέντε χρόνια από το θλιβερό καλοκαίρι του 1974 εξακολουθούμε να θάβουμε παλληκάρια μας, ανέφερε σε ομιλία του το Σάββατο ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στην κηδεία του ηρωικώς πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή το 1974, στρατιώτη Παναγιώτη Αβραάμ, τονίζοντας τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων.  Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στην Εγκωμη.

Το θέμα των αγνοουμένων και πεσόντων, είπε,  είναι η πιο τραγική πτυχή του δράματος που έζησε η πατρίδα μας το καλοκαίρι και ποτέ δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες για το θέμα των αγνοουμένων, σημείωσε.

 «Αρνείται την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού. Αρνείται, επίσης, να δώσει στοιχεία για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που ακόμα παραμένουν άγνωστοι». Και αυτό, για να αποκρύβουν οι μεγάλες ευθύνες για τις μαζικές εκτελέσεις μεγάλου αριθμού συλληφθέντων συμπατριωτών μας. Η αλήθεια δεν μπορεί, όμως, να αποκρύβεται, επεσήμανε. Πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου και όπως ισχύει για όλα τα εγκλήματα πολέμου, δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά. Δεν υπάρχουν εξηγήσεις παρά μόνο η επικράτηση του παραλογισμού που οδηγεί σε χιλιάδες αναπάντητα γιατί.

Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο, σημείωσε, «από όσα δικαιούνται οι άλλοι λαοί και τα άλλα κράτη. Θα πρέπει δίχως άλλο να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νησί μας με τα συρματοπλέγματα και τα στρατεύματα της κατοχής, να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων ανεξαίρετα  και να διασφαλιστεί η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στον τόπο μας, χωρίς, ακόμα, αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών».

Αναφερόμενος στον Παναγιώτη Αβράαμ ο κ. Φωτίου είπε, πριν από 45 χρόνια προσέφερε τη ζωή του, ανταποκρινόμενος με αίσθημα υπέρτατης ευθύνης στο κάλεσμα της πατρίδας για προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Γεννήθηκε στον Λάρνακα της Λαπήθου στις 19 Νοεμβρίου 1956. Τον Ιανουάριο του 1974, σε ηλικία 17 χρονών, κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά, όπου υπηρέτησε με τον βαθμό του Υποδεκανέα στο 70 Τάγμα Μηχανικού.

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, και συγκεκριμένα στις 26 και 27 Ιουλίου, η μονάδα του Παναγιώτη ναρκοθέτησε την περιοχή Κόρνου-Κυπαρισσόβουνου. Ενώ προέλαυναν οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή, τέσσερα τουρκικά άρματα παγιδεύτηκαν στο ναρκοπέδιο, όπου τα δυο καταστράφηκαν και τα άλλα δυο κατελήφθησαν από την Εθνική Φρουρά. Μετά την τροπή σε φυγή των Τούρκων στρατιωτών, έγινε προσπάθεια αποναρκοθέτησης της περιοχής και μετακίνησης των αρμάτων. Στις 3 Αυγούστου, ο Παναγιώτης χτυπήθηκε από βλήμα την ώρα που στα χέρια του κουβαλούσε ένα βλήμα του πολυβόλου του άρματος, το οποίο εξερράγη, πλήττοντάς τον θανάσιμα. Μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του, μεταφέρθηκε στο πρόχειρο νοσοκομείο στη Μόρφου όπου την επομένη έγινε η ταφή του στο κοιμητήριο της κωμόπολης.
 
Η εκταφή των οστών του πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2016-2017 και σήμερα, 45 χρόνια μετά, θα τοποθετηθούν με όλες τις τιμές και τον σεβασμό που αρμόζουν, είπε ο κ. Φωτίου, στο κενοτάφιο που φέρει το όνομά του στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου και οι τάφοι των άλλων ευκλεώς αγωνισαμένων και πεσόντων ηρώων μας, των οποίων τη μνήμη οφείλουμε να συντηρούμε, ως επιβάλλει η εθνική, συλλογική και ατομική υποχρέωσή μας.

«Σήμερα, γράφουμε τον επίλογο της τραγικής ιστορίες ενός άξιου τέκνου της Πατρίδας μας. Αποχαιρετούμε σήμερα τον Παναγιώτη Αβραάμ και τιμούμε με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του. O Παναγιώτης έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και σε όλους όσοι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας οφείλουμε πολλά.  Οφείλουμε την ύπαρξή μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την αξιοπρέπειά μας ως ελεύθεροι άνθρωποι», κατέληξε.

 (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)