Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Αγώνας δρόμου για να σωθούν οι Κύπριοι στο Σουδάν, Φιλελεύθερος 24/04/2023


Προς κάθε κατεύθυνση έχει κινηθεί τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος αναζητώντας βοήθεια προκειμένου να επιτευχθεί εκκένωση των 20 περίπου Κυπρίων που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην κόλαση του πολέμου στο Σουδάν. Η κατάσταση στην αφρικανική χώρα καθίσταται όλο και πιο δύσκολη και η ανυπαρξία συμφωνίας για εκεχειρία προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στην εκκένωση ξένων υπηκόων. 

Η Κύπρος, από την ώρα που δεν έχει τα μέσα και τη δυνατότητα να στήσει δική της αερογέφυρα σωτηρίας για τους δικούς της υπηκόους, είναι αναγκασμένη να στραφεί προς άλλες χώρες ζητώντας τη στήριξή τους. Τόσο η Αίγυπτος όσο και άλλες χώρες στις οποίες έχει απευθυνθεί ο Κύπριος ΥΠΕΞέδωσαν θετικές απαντήσεις ως προς το να βοηθήσουν στην εκκένωση Κυπρίων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά αντικειμενικές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων είναι και το γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι Κύπριοι συγκεντρωμένοι σ’ ένα χώρο. Επίσης υπάρχει δυσκολία στο να μετακινηθούν από τα σημεία όπου βρίσκονται. Επιπρόσθετα υπάρχουν δυσκολίες στο να προσεγγίσουν ξένα αεροσκάφη ενώ και οι αυτοκινητοπομπές αντιμετωπίζουν κινδύνους (όπως φάνηκε χθες με την γαλλική αυτοκινητοπομπή). 

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο Σουδάν αναμένεται ότι θα απασχολήσει σε έκταση και το σημερινό Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και στην αρχική ατζέντα δεν είχε δοθεί μεγάλη έμφαση, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα αναγκάζει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να αναζητήσουν τρόπους απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίας με του ομολόγους του, της Γαλλίας Καθρίν Κολονά, της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι και της Αιγύπτου Σάμεχ Σιούκρι.  Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεχούς αλληλοενημέρωσης και συντονισμού με άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των εταίρων ΕΕ, για την διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο συντονισμός σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται.

Όπως αναφέρεται, το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία και σε συντονισμό με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, η οποία είναι διαπιστευμένη και στο Σουδάν. Παράλληλα οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ενεργοποιήσουν εάν και εφόσον χρειαστεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από την περιοχή που βρίσκεται σε κρίση μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Κόμπος και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια καθώς η Ελλάδα έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να οργανώσει μια αποστολή απομάκρυνσης υπηκόων της από την περιοχή. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του ότι θα υπάρξει βοήθεια για την εκκένωση των Κυπρίων μαζί με τους Έλληνας υπηκόους που βρίσκονται στο Σουδάν. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε την μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών στο Σουδάν. Στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας υπογράμμσε πως κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν και τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό. Σημείωσε πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, επισήμανε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων και ανακοίνωσε πως το θέμα θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.