Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ευχαριστίες Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου προς κυπριακή Κυβέρνηση για τη στήριξή της ΚΥΠΕ - Νίκος Κάτσικας - Αίγυπτος/ Κάιρο 25/01/2020


Την κυπριακή Κυβέρνηση για τη σημαντική στήριξή της, στο έργο των Αιγυπτιωτών Κυπρίων στο Κάιρο της Αιγύπτου, ευχαρίστησε θερμά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου, Ανδρέας Μαυρομάτης, κατά την κοπή της βασιλόπιτας για το 2020, παρουσία τόσο του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Ομήρου Μαυρομάτη όσο και του Πρέσβη της Ελλάδας Νίκου Γαριλίδη.

Κατά την εκδήλωση που έγινε χθες στον χώρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, ο κ. Μαυρομάτης τόνισε το συνεχές ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κυπριακή αδελφότητα.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εστιάζοντας στην πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου της Κυπριακής Προεδρίας για τα θέματα των Αποδήμων Φώτη Φωτίου, ο οποίος είχε συναντηθεί με την Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου, δρομολογώντας τις απαιτούμενες λύσεις σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Μαυρομάτης αναφέρθηκε επίσης στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι πάντα σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο έναντι των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Την κοπή της πίτας της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου, που είναι από τα πρώτα αιγυπτιώτικα σωματεία που ιδρύθηκαν, ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου, π. Στέφανος, αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς της Αδελφότητας με την αλεξανδρινή Εκκλησία αλλά και τους αρχιερείς του ιεραποστολικού πατριαρχείου που διηκόνησαν και συνεχίζουν να διακονούν την Αφρική, έλκοντας την καταγωγή τους από την Κύπρο. Τέλος, μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου για μία «καλή χρονιά 2020 και ειρήνη στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καΐρου της Κυπριακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας Ανδρέας Μαυρομάτης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τούς ευχήθηκε καλή χρονιά και τόνισε τη σημασία της διατήρησης αυτών των παραδοσιακών εκδηλώσεων του ελληνισμού του Καΐρου, ευχαριστώντας θερμά τους εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την στήριξή τους στην Αδελφότητα.

Ο κ. Μαυρομάτης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, σημείωσε ότι «το νέο έτος 2020 ξεκινά με σοβαρές εντάσεις στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν και αισθανόμαστε ασφάλεια που βρισκόμαστε στην Αίγυπτο, μία αδελφική χώρα με πολύ δυνατούς δεσμούς με τις πατρίδες μας, την Κύπρο και την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ελλάδος Νικόλαος Γαριλίδης, που έχει και κυπριακή καταγωγή, τόνισε τις άρρηκτες σχέσεις των δύο χωρών και τη συμπαράστασή του σε ό,τι απασχολεί την Αδελφότητα.

(ΚΥΠΕ/ΝΚ/ΓΒΑ)