Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τη συνδρομή της ΠαΔΕΕ για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, ζήτησε ο Φ. Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/01/2020


Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ζήτησε τη συνδρομή των μελών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) ώστε να ασκηθεί πίεση από τις Κυβερνήσεις των χωρών τους προς την Τουρκία, για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων.

Ο κ. Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, με αντιπροσωπεία της ΠαΔΕΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Πίτερ Κατσιαμπάνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι την Κύπρο και την Ελλάδα ενώνουν ακατάλυτοι ιστορικοί δεσμοί, κοινές αξίες, παραδόσεις και επιδιώξεις και κοινοί στόχοι όσον αφορά τη μελλοντική πορεία, με ένα κοινό όραμα για την περιοχή.

Η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, είπε, είναι και παραμένει ο πιο σημαντικός πυλώνας σταθερότητας, ασφαλείας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επεξήγησε στα μέλη της ΠαΔΕΕ τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά θέματα Διασποράς και εξήρε τη συμβολή και το έργο της Διασποράς του Ελληνισμού στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στις χώρες όπου διαμένουν.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου προέβη σε εκτενή αναφορά για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, επισημαίνοντας ότι, χωρίς την ουσιαστική συνεργασία και συμβολή της τουρκικής κατοχικής δύναμης, η ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων μας δεν μπορεί να επιλυθεί. Για τον σκοπό αυτό, ζήτησε τη συνδρομή τους, ώστε να ασκηθεί πίεση από τις Κυβερνήσεις των χωρών τους προς την Τουρκία, για να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να παράσχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, όλες τις πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία, τις πληροφορίες για τους χώρους ταφής που επανατάφηκαν λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής, όπως επίσης και πληροφορίες για τους μαζικούς χώρους ταφής που δημιούργησε ο τουρκικός στρατός από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε ότι η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Πίτερ Κατσιαμπάνης υπογράμμισε τη στήριξη, τόσο του ιδίου όσο και των υπόλοιπων μελών, της ΠαΔΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα τη σημασία που δίνουν στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, τα μέλη της ΠαΔΕΕ διαβεβαίωσαν για τη στήριξη τους στην προώθηση των συμφερόντων Κύπρου και Ελλάδας, στις χώρες όπου διαμένουν.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΘΝΕ)