Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Επίσημη επίσκεψη στην Αγία Εδρα θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος, είπε ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/10/2019


Επίσημη επίσκεψη στην Αγία Εδρα θα πραγματοποιήσει κατά τις επόμενες εβδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την ονομαστική εορτή του Πάπα, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου που αντιπροσώπευσε στη γιορτή τον Υπουργό Εξωτερικών, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αγία Εδρα διατηρούν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και έχουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας και ιστορίας. Η Κύπρος, είπε, συμμερίζεται πολλές από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Αγίας Εδρας, που είναι οικουμενικής σημασίας, όπως η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, η ενδυνάμωση της νέας γενιάς με την εκπαίδευση, η προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου ως εργαλείου ειρήνης και η προστασία της παγκόσμιας θρησκευτικής μας κληρονομιάς, όπως και η κατάσταση των χριστιανικών κοινοτήτων στην ταραγμένη περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Περαιτέρω, ο Προεδρικός Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση αρχών και την υποστήριξη της Αγίας Εδρας και προσωπικά του Πάπα στις προσπάθειες για επίτευξη μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, που θα επανενώσει την Κύπρο, ενώ θα διασφαλίζει ότι παραμένει λειτουργικό κράτος μέλος της ΕΕ.

Για να επαναρχίσουν, όμως, οι συνομιλίες, τόνισε ο κ. Φωτίου, πρέπει η Τουρκία να σταματήσει όλες τις παράνομες και προκλητικές της δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνιστούν σκανδαλώδη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας.

«Δυστυχώς, οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, καθώς η Τουρκία συστηματικά επέλεξε αντί αυτού να κλιμακώσει τις προκλήσεις ακόμα περισσότερο», σημείωσε ο κ. Φωτίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η Αγκυρα θα αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να αρχίσει να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, ο Προεδρικός Επίτροπος διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση της Κυβέρνησης στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών και λαών. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει κατά τις επόμενες εβδομάδες επίσημη επίσκεψη στην Αγία Εδρα.

(ΚΥΠΕ/ΓΒΑ/ΓΜΙ)