Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επιίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Δημητράκη Δημητριάδη


Την ερχόμενη Παρασκευή 16.12.2022, και ώρα 10.00 π.μ. ο Επίτροπος Προεδρίας θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια προτομής του μικρότερου σε ηλικία ήρωα της ΕΟΚΑ Δημητράκη Δημητριάδη. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον τάφο του ήρωα που βρίσκεται στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου του Κοντού στη Λάρνακα, στην παρουσία και των μελών της οικογένειας του ήρωα. Θα προηγηθεί τρισάγιο από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Νεκτάριο.

Ο μικρός Δημητράκης Δημητριάδης, σύμφωνα με πληροφορίες δολοφονήθηκε από ’γγλο στρατιωτικό στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου στις 14 Μαρτίου 1956 σε ηλικία επτά χρονών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της απόφασης της αποικιοκρατικής κυβέρνησης για εξορία του Αρχ. Μακαρίου και τριών άλλων αγωνιστών. Ήταν μαθητής της Β´ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλογερά.

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια του είχε υποβάλει αίτημα στον Επίτροπο Προεδρίας για εντοπισμό, εκταφή και ταυτοποίηση των λειψάνων του Δημητράκη, τα οποία δεν γνώριζαν πού ήταν θαμμένα. Κατόπιν ερευνών που έγιναν από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, εντοπίστηκαν τα λείψανα του Δημητράκη σε μαζικό χώρο ταφής στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου του Κοντού. Ακολούθησαν ανθρωπολογικές και γενετικές εξετάσεις που οδήγησαν στην ταυτοποίηση των λειψάνων του. Η κηδεία των λειψάνων τελέστηκε στις 12 Μαρτίου 2022, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου και η ταφή τους στο κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου του Κοντού σε ατομικό τάφο που παραχώρησε, τιμής ένεκεν, η Μητρόπολη Κιτίου.

(ΜΧ/ΣΧ)