Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Στήριξη Γαλλίας στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 25/11/2019


Την στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και την ετοιμότητά της να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, εξέφρασε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Isabelle Dumont στον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την κ. Dumont για θέματα των αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

«Ο κ. Φωτίου σημείωσε τα προβλήματα που προκύπτουν από τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίλυσης αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη μείωση του ρυθμού ανεύρεσης λειψάνων για σκοπούς ταυτοποίησης δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της ΔΕΑ», αναφέρεται.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, προστίθεται, ζήτησε τη συνδρομή της Γαλλίας, μέσω της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει απρόσκοπτη πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες, όλες τις πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία, καθώς επίσης και πληροφορίες για τους χώρους ταφής που επανατάφηκαν λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

Επιπρόσθετα, ο Επίτροπος Προεδρίας συζήτησε με την κ. Dumont το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα διασποράς.

«Από την πλευρά της, η κ. Dumont υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία και ετοιμότητα της Γαλλίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΗΦ/ΜΚ)