Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Επιστολή Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας για τη μαύρη επέτειο της εισβολής προς την Τ. Μέι, ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός - Βρετανία/Λονδίνο 19/07/2019


Τη σημασία που έχει η «τραγική» επέτειος των 45 ετών από την τουρκική εισβολή για την κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει με επιστολή του (με ημερομηνία 20 Ιουλίου) προς την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. ο πρόεδρός της Χρίστος Καραολής.

Ο κ. Καραολής σημειώνει ότι πολλοί Κύπριοι της Βρετανίας είναι πρόσφυγες, «απεγνωσμένοι για την επιστροφή στις εστίες τους και για να δουν μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο».

Κάνει λόγο για αδικίες που δεν έχουν επιλυθεί, για θρήνο 45 ετών για τους συγγενείς των αγνοουμένων και για καταδίκη «της συνεχιζόμενης διαίρεσης, της εθνικής εκκαθάρισης, της πολιτιστικής γενοκτονίας, καθώς και της θρησκευτικής σύλησης» των κατεχομένων. Σημειώνεται ότι αυτή η ασέβεια προς τη θρησκευτική κληρονομιά της Κύπρου υπογραμμίστηκε σε πρόσφατη βρετανική έκθεση από τον Επίσκοπο του Τρούρο για τις διώξεις κατά χριστιανών ανά τον κόσμο.

Η επιστολή τονίζει ότι η αποτυχία λύσης οφείλεται στις συνεχιζόμενες «απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας αναφορικά με τη δική της επιρροή επί μίας επανενωμένης Κύπρου». Επισημαίνεται ειδικότερα η τουρκική επιμονή στο δικαίωμα μονομερούς παρέμβασης και στη διατήρηση μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στο νησί και μετά από τη λύση.

Ο κ. Καραολής υπογραμμίζει την αντίθεση που έχει εκφραστεί κατά του συστήματος των εγγυήσεων τόσο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντάνα όσο και από Βρετανούς βουλευτές, που έχουν πει ότι οι εγγυήσεις και τα ξένα στρατεύματα «δεν έχουν θέση σε μια επανενωμένη Κύπρο του 21ου αιώνα».

Όπως συμπληρώνει ο κ. Καραολής, «είναι ώρα η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος να υπάρξει εξίσου ξεκάθαρη επ’ αυτού του κρίσιμου ζητήματος - αν οι εγγυήσεις και τα ξένα στρατεύματα είναι μη αποδεκτά στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έπρεπε να είναι μη αποδεκτά και στην Κύπρο».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας καλεί τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να κάνει ό,τι μπορεί για να παραχωρήσει η Τουρκία όλες τις πληροφορίες που διαθέτει για τους αγνοούμενους.

Γίνεται επίσης αναφορά στη βαθιά ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των Κυπρίων της Βρετανίας αλλά και της διεθνούς κοινότητας λόγω των «αυξανόμενα απολυταρχικών και επιθετικών πολιτικών» του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν έναντι της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

«Πριν από 45 χρόνια η Τουρκία εισέβαλε στο κυπριακό έδαφος με τανκς και σήμερα εισβάλλει στα κυπριακά ύδατα με πλοία», τονίζει η επιστολή, σημειώνοντας την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δίκαιου όσο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Καραολής χαιρετίζει την εκπεφρασμένη αντίθεση της βρετανικής κυβέρνησης στις τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά καλεί τόσο τη Βρετανία όσο και τη διεθνή κοινότητα να λάβουν «σαφή και αποφασιστική» δράση κατά της Τουρκίας που αψηφά τις κυρώσεις της ΕΕ. «Η βρετανική κυβέρνηση έχει ηγηθεί της απάντησης της διεθνούς κοινότητας σε πράξεις επιθετικότητας άλλων χωρών, επομένως δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηρή για την Τουρκία, ιδίως δεδομένων των ιστορικών δεσμών και υποχρεώσεων», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Τονίζεται, τέλος, ότι η Βρετανία παραμένει ένας «κρίσιμος» παίκτης σε σχέση με την Κύπρο, όχι μόνο λόγω των ιστορικών υποχρεώσεων που εκπορεύονται από τη Συνθήκη Εγγύησης, αλλά και λόγω των βάσεων, της κοινής συμμετοχής στην Κοινοπολιτεία, της ιδιότητας του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και της στρατηγικής συμμαχίας με την Τουρκία.

«Τώρα είναι η ώρα για την κυβέρνησή μας να κάνει περισσότερα και να αξιοποιήσει την επιρροή που έχει ώστε να ασκήσει πραγματική πίεση επί της Τουρκίας για να πείσει αυτή τη χώρα, η οποία κρατά το κλειδί μιας λύσης στην Κύπρο, να εμπλακεί θετικά και εποικοδομητικά προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση», καταλήγει η επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας προς την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.