Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη, δήλωσε ο Επ. Προεδρίας, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/09/2020


Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας, όπως και των αρχών που διέπουν την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των κρατών, είναι ξεκάθαρη δήλωσε την Κυριακή ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Χριστάκη Ιωάννη Θεοδοσίου, στο Πραστειό Κελλακίου.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «αυτό καταδεικνύεται και από τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, με τις οποίες η Τουρκία καλείται να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο εγκαταλείποντας τις έκνομες και επικίνδυνες ενέργειές της στην περιοχή».
 
Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «με πίστη στο δίκαιο των θέσεων μας και με ενισχυμένη τη γεωπολιτική μας θέση, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας».
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «απαιτείται η ενότητα και η υπευθυνότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και αυτό είναι που επιβάλλει η κρισιμότητα των καιρών και το υποβάλλει και το χρέος μας προς όσους θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν για την ελευθερία του τόπου μας».
 
«Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωές μας, την ιστορία, την πατρίδα και το έθνος μας και αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής αποτείνουμε σήμερα με την αποκάλυψη της προτομής του ήρωα, υποσχόμενοι πως αιωνία θα παραμείνει η μνήμη του», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας.
 
Σημείωσε ότι «αποτείνοντας φόρο τιμής τον Χριστάκη Θεοδοσίου, απευθύνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι συνεχίζουμε, με πίστη στον δίκαιο αγώνα μας για μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος».
 
Όπως είπε ο Φώτης Φωτίου, «παρά τις δυσκολίες και την αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να πάρουν επιτέλους απαντήσεις για τους αγαπημένους τους όλοι οι συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων μας».
 
Αυτό τον αγώνα, επαναβεβαίωσε, κλείνοντας, «έχουμε χρέος να τον συνεχίσουμε, μέχρι να διακριβωθεί και η τύχη του τελευταίου αγνοουμένου και να επιτευχθεί ο εντοπισμός των λειψάνων όλων των πεσόντων οι οποίοι τάφηκαν στις κατεχόμενες περιοχές».
(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΑΡ)