Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Την έναρξη διαδικτυακών προγραμμάτων για απόδημους νέους της Διασποράς ανακοίνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/07/2020


Την έναρξη διαδικτυακών προγραμμάτων για απόδημους νέους της Διασποράς από τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020, ανακοίνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται μέσα από την ιστοσελίδα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας, αλλά και πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε αντικατάσταση των προγραμμάτων NDCP και NCCT που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.

«Ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας για τη Διασπορά είναι η αξιοποίηση της νέας γενιάς των αποδήμων μας και η συνεχής προσπάθεια για να διατηρήσουν την ταυτότητα τους, να γνωρίζουν τον πολιτισμό τους, την Ιστορία τους, τα ήθη-έθιμα τους, τις ρίζες τους και τη γλώσσα τους. Η νέα γενιά μας είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας και οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας.

Προστίθεται ότι το πρόγραμμα διαδικτυακής εκπαίδευσης των Νέων της Διασποράς θα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο θα αφορά προβολή βίντεο που θα αναδεικνύουν την κουλτούρα, την παράδοση, τα ήθη-έθιμα, την Ιστορία της Κύπρου και την κυπριακή κουζίνα, μέσα από την ιστοσελίδα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας.

Το δεύτερο μέρος, συνεχίζει η ανακοίνωση, αφορά εξ αποστάσεως μαθήματα και διαλέξεις για την ελληνική γλώσσα, τη Γλωσσική Ιστορία της Κύπρου, τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου και παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς, σε συνεργασία του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα προσφέρει ζωντανά μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, και διάλεξη, με θέμα «Γλωσσική Ιστορία της Κύπρου». Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ακόμη, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει βιντεοσκοπημένες διαλέξεις για τη Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου και μαθήματα παραδοσιακών χορών. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα πιο πάνω μαθήματα και διαλέξεις μέσα από την πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαριστεί τα δύο Πανεπιστήμια για την τόσο σημαντική προσφορά τους στην υλοποίηση του διαδικτυακού προγράμματος των Απόδημων Νέων μας και τονίζει τη διαχρονική συμβολή και συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων με το Γραφείο του στα θέματα των Αποδήμων μας .

Επίσης, ο Επίτροπος ευχαριστεί τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ, καθώς και όλους όσοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό και εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι θα υπάρχουν συμμετοχές από νέους της Διασποράς μας από χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και από χώρες της Αφρικής.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)