Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χαμηλό το ποσοστό εκταφών και ταυτοποιήσεων το 2020, πάμε για θλιβερή χρονιά, λέει ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/09/2020


Μέχρι τώρα, Σεπτέμβριο μήνα, καταγράφηκε το πιο χαμηλό ποσοστό λειψάνων που έχουν εκταφεί ανά έτος, τα οποία δυστυχώς μετρούνται στα δάκτυλα των χεριών και έτσι το 2020 οδεύει προς την καταγραφή μιας ιδιαίτερα θλιβερής επίδοσης, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, στην Αθήνα, τον οποίο διάβασε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μαρία Καλμπουρτζή.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, και οι ταυτοποιήσεις, στο ίδιο διάστημα, είναι μόνο 7 και από αυτές μόνο η μία αφορά οστά Ελληνοκύπριου. Οι υπόλοιπες 6 αφορούν οστά Τουρκοκυπρίων. Πρόσθεσε ότι φτωχά ως ανύπαρκτα  είναι και τα αποτελέσματα των όποιων εκταφών πραγματοποιούνται στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Επίτροπος είπε πως η Τουρκία συνεχίζει την προσφιλή της τακτική να παίζει κυριολεκτικά με την αγωνία και τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων μας και να μην ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις να επιδείξει, επιτέλους, ένα ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπο για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων μας. 

"Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες.  Τα τελευταία χρόνια μας προβληματίζει και μας ανησυχεί η δραματική μείωση του αριθμού των οστών αγνοουμένων που εντοπίζονται στα κατεχόμενα", ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Παραθέτοντας στοιχεία από απολογισμό της δράσης της Διερευνητικής Επιτροπής είπε πως από τις 1.510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον κατάλογο περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί και παραδοθεί στους οικείους τους για ταφή, τα οστά 701  συμπατριωτών μας.  Στις πλείστες περιπτώσεις παραδίδονται μόνο μεμονωμένα μικρά οστά.

"Ως αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κατάστασης εξακολουθούν να αγνοούνται για σχεδόν μισό αιώνα τώρα 809 αδέλφια μας", ανέφερε ο κ. Φωτίου, διαβεβαιώνοντας πως προς όλες τις κατευθύνσεις προς τις οποίες δραστηριοποιούμαστε, δεν διστάζουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων, όπως το επιδιώκει η Τουρκία, αν αυτή θα συνεχίσει την ίδια αρνητική προσέγγιση.

"Εμείς προβάλλουμε στις προσπάθειές μας την ανθρώπινη πτυχή του προβλήματος και το χρέος μας ιδιαίτερα προς τους συγγενείς, πάρα πολλοί εκ των οποίων φεύγουν από τη ζωή με αναπάντητα τα ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους. Ενώ για την Τουρκία εκείνο που προέχει είναι η απόκρυψη των ευθυνών της για τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός το καλοκαίρι του 1974", είπε ο Επίτροπος.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία θα πρέπει ιδιαίτερα να κατανοήσει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της, πόσο μάλλον όταν αυτές καθορίζονται με σαφή και απόλυτο τρόπο από αποφάσεις διεθνών οργανισμών και θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Δυστυχώς και είναι με πόνο ψυχής που το αναφέρω, δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος εάν η Τουρκία συνεχίσει την αδιάλλακτη και απάνθρωπη αρνητική πολιτική της στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.  Το θεωρούμε επάναγκες όπως η Τουρκία  αποδεχθεί την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού και προχωρήσει στην υπόδειξη των σημείων ομαδικών τάφων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 1974 αλλά και στους τάφους που επανατάφηκαν τα λείψανα που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τον τουρκικό στρατό από τους πρωτογενείς χώρους ταφής", κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΑΓΚ)