Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η Τουρκία να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λύση, δήλωσε ο Φωτίου ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/07/2019


Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η στήριξη μιας λύσης που θα δώσει μια άλλη δυναμική στο λαό της χωρίς κατοχικούς στρατούς και συρματοπλέγματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ο κ. Φωτίου μιλούσε σε συγκέντρωση για τις μαύρες επετείους στην πόλη Μπρισμπέϊν της Αυστραλίας.

«Από δικής μας πλευράς παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια επίτευξης μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία να είναι προς το πραγματικό συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και όχι προς το συμφέρον οποιασδήποτε άλλης χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας που επιδιώκει να θέσει ολόκληρη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της, όπως και όλη την γύρω περιοχή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά μας να επαναρχίσουμε το διάλογο από το σημείο στο οποίο αυτός διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου των παραμέτρων που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό λειτουργικό κράτος». Μάλιστα, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε υπόψη του Γενικού Γραμματέα και μια σειρά ιδεών τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι «θα πρέπει όμως και η Τουρκία να κατανοήσει ότι για την Κύπρο δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η στήριξη μιας λύσης που θα δώσει μια άλλη δυναμική στο λαό της χωρίς κατοχικούς στρατούς και συρματοπλέγματα».

Μια λύση, ανέφερε, η οποία να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κυπρίους πολίτες, να συμβιώσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.

Λύση που να δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, σύμφωνα και με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος, πρόσθεσε.

Αλλά, συνέχισε ο κ. Φωτίου, «θέλουμε να κατανοήσουν ειδικά και οι Τουρκοκύπριοι στο σύνολο τους, πως μπαίνοντας μαζί μας δυναμικά στη νέα εποχή που οραματιζόμαστε, θα προσφέρουμε στις επόμενες γενιές τις καλύτερες υπηρεσίες για μια κοινή πατρίδα ευημερούσα και όχι αιμορραγούσα, μια πατρίδα ελεύθερη από τα μίση και τα πάθη των προηγούμενων δεκαετιών, μια πατρίδα που να υπόσχεται περισσότερα για όλα τα παιδιά της, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και δημοκρατίας».

«Οι προοπτικές γι’ αυτό υπάρχουν και είναι πολύ μεγάλες», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακάλυψη και η επικείμενη εκμετάλλευση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, μαζί με τις συνεχιζόμενες άλλες έρευνες από εταιρείες κολοσσούς που συνδέονται με ισχυρά κράτη και κυβερνήσεις, «έχουν ενισχύσει σημαντικά τις ελπίδες μας για την είσοδο στη νέα εποχή και την πραγμάτωση του οράματος μας να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η διαιρεμένη πατρίδα δεν μπορεί να είναι η μοίρα μας, είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι «το χρέος προς την ιστορία επιβάλλει να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στο νησί μας, να ανατρέψουμε τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και να οδηγήσουμε την Κύπρο σε ένα πιο σίγουρο και αισιόδοξο μέλλον».