Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Εκπομπή για Ομογένεια, ΚΥΠΕ - Έμιλη Λάμπρου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/10/2020


Διαβεβαιώσεις από Μόρτον σε ΥΠΕΞ για βρετανική στήριξη σε συνομιλίες και λύση Κυπριακού
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Τη διαβεβαίωση πως η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει να είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του κυπριακού ζητήματος μετέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστουδουλίδη, η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, η κα Μόρτον αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που έχουν δηλώσει οι εμπλεκόμενες πλευρές για επανέναρξη των συνομιλιών λύσης και σημείωσε ότι προσβλέπει στην επανέναρξη του διαλόγου μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε στον κ. Χριστοδουλίδη ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.

Στήριξη σε λύση του Κυπριακού από τη Βρετανίδα ΥΦΥΠΕΞ Μόρτον
-------------------------------------------------------------------------------------------
Τις πάγιες θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης αναφορικά με το Κυπριακό διατυπώνει η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Γουέντι Μόρτον σε απαντητική επιστολή προς επτά φιλοκύπριους Συντηρητικούς Βουλευτές με επικεφαλής την Τερέζα Βίλιερς.

Η κ. Μόρτον διαβεβαιώνει για τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης σε μία δίκαιη και με διάρκεια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και τονίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σημειώνεται ότι άποψη του Λονδίνου είναι πως μια επανενωμένη Κύπρος θα ξεκλείδωνε σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω αυξημένων ευκαιριών για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό και θα άνοιγε την πιθανότητα νέων ενεργειακών και οικονομικών συνεργασιών στην περιοχή.

Η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν αμφότερες οι κοινότητες στην Κύπρο είναι μια συνολική λύση, για την οποία το Λονδίνο θα συνεχίσει να εργάζεται.

Στο ζήτημα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας δηλώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξ αρχής καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που έθιγαν οι Συντηρητικοί βουλευτές στην επιστολή τους, η Γουέντι Μόρτον επαναλαμβάνει πως προτεραιότητα της βρετανικής πλευράς είναι να δει την κατάσταση να αποκλιμακώνεται.


Τελέστηκε η πανηγυρική δοξολογία στη Λευκωσία στην παρουσία του ΠτΔ
--------------------------------------------------------------------------------------------
Μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της επικρατούσης πανδημίας, ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε χθες την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με επίκεντρο των εορτασμών την Λευκωσία, όπου στον καθεδρικό ναό τού Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄.

Στη δοξολογία, μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος τής Βουλής Αδάμος Αδάμου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Θεοχάρης Λαλάκος, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας.
 
Παρέστησαν επίσης, εκ μέρους τού Διευθυντού τού Παγκυπρίου Γυμνασίου ο Βοηθός Διευθυντής και Πρωτοσύγκελλος τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, άλλα μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου και αντιπρόσωποι σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, φέροντες τα λάβαρα των σχολείων τους.
 
Σημαντικά επίκαιρη η 28η Οκτωβρίου για τα όσα λαμβάνουν χώρα, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σημαντικά επίκαιρη είναι η σημερινή (χθεσινή) μέρα της 28ης Οκτωβρίου για τα όσα λαμβάνουν χώρα και έχουν ακριβώς τις ίδιες προθέσεις όπως και ο ναζισμός ή ο φασισμός του Μουσολίνι, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξερχόμενος από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, όπου τελέστηκε η πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
 
Η σημερινή (χθεσινή) μέρα είναι από τις σημαντικότερες στην ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά του συνόλου των εθνών που αντιμετωπίζουν ανάλογα φασιστικές επιθέσεις και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενότητα και των ηρωισμών που επέδειξαν οι Έλληνες.
 
«Δεν ήταν τυχαία που ο Τσόρτσιλ είχε πει ότι από τούδε οι Έλληνες δεν θα πολεμούν σαν ήρωες αλλά οι ήρωες σαν Έλληνες», κατέληξε.
 

Στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης η Λεμεσός τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε χθες το πρωί στον καθεδρικό ναό Αγίας Νάπας, στη Λεμεσό και η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο των εορτασμών της πόλης, μετά την ματαίωση των φετινών παρελάσεων.
 
Της Δοξολογίας προέστη ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης Γενεθλής Γενεθλίου, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα, 80 χρόνια μετά, τιμούμε τον αγώνα των Ελλήνων του 1940και ταυτόχρονα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον ελληνικό λαό και στις ελληνικές κυβερνήσεις για τη σταθερή υποστήριξη τους στον κοινό και δικό μας αγώνα.
 
Σήμερα, συνέχισε, οι προκλήσεις για τον τόπο μας επιβάλλουν εγρήγορση και επαγρύπνηση και πρόσθεσε ότι «οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και περισσότερο από ποτέ, ο τόπος μας χρειάζεται ομοψυχία και συσπείρωση».
 
Να παραμείνουμε σε εγρήγορση για συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, λέει ο Φωτίου
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα τις προκλήσεις και για αυτό το λόγο οφείλουμε να παραμένουμε διαρκώς σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, ανέφερε χθες ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
 
Σε ομιλία του στη δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 η οποία πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Λάρνακα, ο κ. Φωτίου είπε πως «με αισθήματα δέους και υπερηφάνειας τιμούμε σήμερα το έπος του ’40 και το μεγαλείο της αντίστασης του Έθνους κατά του φασισμού και του ναζισμού. Η ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος συγκλονίζει τις ψυχές μας και ανανεώνει τις ελπίδες μας».
 
Πρόσθεσε ότι «οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες και περισσότερο από ποτέ ο τόπος μας χρειάζεται ομοψυχία και συσπείρωση.  Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα τις προκλήσεις και για αυτό το λόγο οφείλουμε να παραμένουμε διαρκώς σε εγρήγορση και επαγρύπνηση» είπε και σημείωσε πως «το δικό μας χρέος είναι η συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».
 
Εξάλλου, τραγική αποκάλεσε τη κατάσταση στο θέμα της εκταφής αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος κάλεσε τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσουν και να πιέσουν την Τουρκία, να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να εντοπιστούν οι 800 περίπου αγνοούμενοι που αναζητούνται.
 
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε πως «η κατάσταση όπως είναι τα τελευταία τρία χρόνια είναι τραγική γιατί μέσα από τις εκταφές, υπάρχει μόνο ένα 20% επιτυχημένων εκταφών, κάτι που δημιουργεί απανωτά προβλήματα ακόμα και στην λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους».
 
Πρόσθεσε ότι «για όλα αυτά ασφαλώς ευθύνεται η κατοχική δύναμη που συνεχίζει εδώ και 46 χρόνια να μην συνεργάζεται» και επανέλαβε πως «εάν η Τουρκία αποφάσιζε σήμερα να δώσει εκείνες τις πληροφορίες που πρέπει στην ΔΕΑ ένας μεγάλος αριθμός από τους πέραν των 800 αγνοουμένων που αναζητούμε, θα εντοπίζονταν με μεγάλη ευκολία».
 


Ακόμα 113 νέα περιστατικά COVID-19 ανακοίνωσαν οι αρχές, στους 32 οι νοσηλευόμενοι
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι αρχές ανακοίνωσαν ακόμα 113 νέα περιστατικά COVID-19, από σύνολο 3.122 εργαστηριακών διαγνώσεων, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο να ανέρχεται σε 3.930. Σημειώνεται ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται και διπλασιασμός από τη Δευτέρα αυτών που είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ και απευθύνεται έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών προφύλαξης από όλους.

«Γίνεται αντιληπτό ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων έφερε και επικίνδυνη αύξηση των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας, με κίνδυνο αυτό να φέρει και θανάτους. Για αυτό, απευθύνεται έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων και τον οδηγιών προφύλαξης από τον κάθε έναν ξεχωριστά», αναφέρεται.

«Η ευθύνη είναι στα χέρια όλων μας και συλλογικά πρέπει να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημειώνεται.

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε την Τετάρτη σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3.122 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 113 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.
 
Τριακόσια δωρεάν τεστ για Covid - 19 σε κατοίκους της Π. Χρυσοχούς
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι  σε δημότες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, διενεργούνται την Πέμπτη στην Πόλη Χρυσοχούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς Γιώτη Παπαχριστοφή, σήμερα, υ το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την NIPD Genetics θα διενεργήσουν 300 δειγματοληψείες για COVID-19 δωρεάν εξετάσεις, στο προαύλιο του Δημαρχείου Πόλης, από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 14:00.

Σημειώνεται ότι η δειγματοληψία θα γίνεται κατόπιν προσέλευσης των ατόμων στο προαύλιο του Δημαρχείου, όπου θα αναμένουν τη σειρά τους και χωρίς την εκ των προτέρων διευθέτηση ραντεβού.

Όπως αναφέρεται, δικαίωμα για την εξέταση θα έχει ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό και αυτό θα δηλώνεται υπεύθυνα στην αίτηση εγγραφής για την εξέταση . 

Άτομα που βρίσκονται υπό περιορισμό ή καραντίνα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. 


Συνολικά 24 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στους 24 ανέρχονται οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.
 
Από τους 24 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, τέσσερα άτομα βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Η γενική κατάσταση της υγείας των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως σταθερή.
 
Σημειώνεται ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου πραγματοποιούνται εισαγωγές στο Νοσοκομείο Αναφοράς, ενώ ταυτόχρονα δίνονται εξιτήρια σε ασθενείς των οποίων οι επαναληπτικές εξετάσεις για κορωνοϊό είναι αρνητικές.


Ευλογία σε σκοτεινούς καιρούς τα φωτεινά παραδείγματα ανδρών επιφανών, είπε ο Π. Σκλιάς
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ευλογία χαρακτήρισε στους δύσκολους καιρούς να έχουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας σε φωτεινά παραδείγματά ανδρών επιφανών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Παντελής Σκλιάς εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας.

Στο πλαίσιο των Εορταστικών Εκδηλώσεων της Πάφου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, τελέστηκε  Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης.

Στον πανηγυρικό εκφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Παντελής Σκλιάς, ανέφερε ανέφερε ότι περισσότεροι από 30.000 Έλληνες – Κύπριοι κατατάχθηκαν στον στρατό και πολέμησαν σχεδόν σε όλα τα μέτωπα του πολέμου, σημειώνοντας πως οι Κύπριοι φοιτητές που κατατάχθηκαν τότε ως εθελοντές απευθείας στον ελληνικό στρατό, υπηρέτησαν στο σύνταγμα Ευζώνων.

Λύπη Πρεσβείας Γαλλίας για όσα σημειώθηκαν την Τρίτη έξω από τα γραφεία της
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λύπη για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τρίτη έξω από τα γραφεία της στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας, εκφράζει η γαλλική Πρεσβεία, διατυπώνοντας παράλληλα ευχαριστίες προς την κυπριακή αστυνομία για την «έγκαιρη και αποτελεσματική της παρέμβαση» καθώς και στον κυπριακό λαό «για την ισχυρή του προσήλωση στις κοινές μας αξίες». Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ηλικίας 20, 21, 24 και 31 ετών που τέθηκαν σήμερα υπό πενθήμερη κράτηση.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια διάρκεια διαδήλωσης μουσουλμάνων έξω από την πρεσβεία στο πλαίσιο της οποίας συμμετέχοντες σε αυτήν άρπαξαν τη γαλλική σημαία από τον ιστό και την κατέστρεψαν, εκπρόσωπος της Πρεσβείας εξέφρασε λύπη για τη δημιουργία έντασης «και τις συνεπακόλουθες ανάρμοστες πράξεις που έλαβαν χώρα».

Επίσης εξέφρασε ευχαριστίες προς την κυπριακή αστυνομία για την «έγκαιρη και αποτελεσματική της παρέμβαση για την παροχή ασφάλειας για τα διπλωματικά μας γραφεία και στον κυπριακό λαό για την ισχυρή του προσήλωση στις κοινές μας αξίες».

Πέντε άτομα δεν υπάκουσαν τους διοργανωτές της εκδήλωσης έξω από την γαλλική πρεσβεία, είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Αστυνομία ήταν σε συνεννόηση με τους διοργανωτές της εκδήλωσης έξω από την Πρεσβεία της Γαλλίας, αλλά φαίνεται πέντε άτομα δεν υπάκουσαν των διοργανωτών, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου, κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Μουσουλμάνων έξω από την γαλλική Πρεσβεία, στην Λευκωσία.
 
«Η Αστυνομία ήταν παρόν και είχε πληροφόρηση για την εκδήλωση η οποία αστυνομευόταν κανονικά», ανέφερε και πρόσθεσε πως «κάποιος από τους συμμετέχοντες προσπάθησε να κτυπήσει ένα μέλος μας και συνελήφθη και κατηγορήθηκε γραπτώς».
 
Ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «τέσσερα άλλα άτομα υπέστειλαν τη σημαία της γαλλικής Πρεσβείας που ήταν στο πλευρό της πολυκατοικίας και έχουν συλληφθεί και θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα».
 
Επτά συλλήψεις μετά από επεισόδια, τραυματισμούς, ζημιές στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σοβαρά επεισόδια, με τραυματισμούς αστυνομικών και ζημιές σε οχήματα, σημειώθηκαν χθες βράδυ στη Λεμεσό, όταν κουκουλοφόροι έριξαν φωτοβολίδες και πέτρες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας πολιτών. Συνελήφθηκαν επτά νεαρά πρόσωπα και αναζητούνται άλλα.
 
Η εκδήλωση και πορεία διαμαρτυρίας, ενάντια στη διαφθορά και τα περιοριστικά μέτρα, οργανώθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες πολίτες στην περιοχή της Επίχωσης και στον Εναέριο.
 
Σε κάποια στιγμή, πρόσωπα που φέρονται να μην σχετίζονταν με τους διαμαρτυρόμενους, άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και φωτοβολίδες στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην περιοχή και να βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.
 
Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν τέσσερα μέλη της ΜΜΑΔ και ένας πυροσβέστης, ενώ αστυνομικό όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς. Ζημιές προκλήθηκαν σε άλλα τρία οχήματα της Αστυνομίας και σε τέσσερα οχήματα πολιτών.
 
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας των πολιτών ολοκληρώθηκε κανονικά με τραγούδια και ομιλίες, ενώ τα μέλη της Αστυνομίας πραγματοποιούσαν έρευνες στη γύρω περιοχή για εντοπισμό των ατόμων που προκάλεσαν τα επεισόδια.
 
Μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν συλληφθεί επτά νεαρά πρόσωπα, ηλικίας από 15 μέχρι 22 χρόνων, τα οποία οδηγήθηκαν στην ΑΔΕ Λεμεσού για ανάκριση και το πρωί αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου.
 

Κύπρος και 8 κράτη μέλη προσφεύγουν στο ΔΕΕ κατά του «πακέτου κινητικότητας Ι»
------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία υπέβαλαν ατομικές καταγγελίες στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) κατά του «πακέτου κινητικότητας Ι»,  και σύντομα, η Λετονία και η Εσθονία σκοπεύουν επίσης να συμμετάσχουν στην καταγγελία ενός από τα προαναφερθέντα κράτη μέλη πάνω στην ίδια λογική.

Οι παραπάνω χώρες και η Κύπρος καταγγέλλουν ότι «το πρόσφατα εγκριθέν πακέτο `κινητικότητας I` θα βλάψει τις επιχειρήσεις οδικών μεταφορών της ΕΕ, οι οποίες είναι κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», το οποίο όπως τονίζουν προετοιμάστηκε σε μια εντελώς διαφορετική κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα πριν από τον COVID-19.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες χώρες, οι διατάξεις του `πακέτου κινητικότητας I` θα εμποδίσουν την αποτελεσματική λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού της ΕΕ, σε μια στιγμή που η έγκαιρη παράδοση στρατηγικών αγαθών, όπως φάρμακα, είναι απαραίτητη.

Σημειώνουν δε ότι «τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στη δέσμη μέτρων για την κινητικότητα έχω ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους της μεταρρύθμισης του δικαίου της ΕΕ για τις διεθνείς οδικές εμπορευματικές μεταφορές και παραβιάζουν τις διατάξεις της Συνθήκης ΕΕ. Οδηγούν στη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ εισάγοντας τεχνητά διοικητικά εμπόδια στη λειτουργία των εταιρειών οδικών μεταφορών».


Η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην σύσκεψη της συμβουλευτικής για ψηφιακή τεχνολογία
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πτυχές της εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσα στις συνθήκες της πανδημίας συζητήθηκαν στην πρώτη σύσκεψη εργασίας με τη συμβουλευτική επιστημονική ομάδα για θέματα αξιοποίησης της Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση, Ηλεκτρονικών Εφαρμογών και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, υπό τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου και τη συμμετοχή του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, μετά από ενημέρωση από τον Υπουργό για το θεσμικό πλαίσιο μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας, τους σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις εργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο στα σ
χολεία, όπως και σχετικά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, «έγινε συζήτηση και υποβλήθηκαν σκέψεις και εισηγήσεις από τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας».

«Έγινε επίσης ενημέρωση από τον κ.Υφυπουργό σχετικά με την εξέλιξη του σχεδίου προσαρμογής και  αναβάθμισης της διαδικτυακής σύνδεσης και του εμπλουτισμού όλων των σχολείων σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως και για τη μεθοδολογία της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση», αναφέρεται. 
 
Έτοιμο το Υφυπουργείο Έρευνας για την τηλεκπαίδευση
------------------------------------------------------------------
Απολύτως έτοιμο είναι το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας, και Ψηφιακής Πολιτικής  για την τηλεκπαίδευση σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Δοξολογίας η οποία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως η  τηλεκπαίδευση ήδη διεξάγεται μέσα σε ένα μοντέλο μερικής τηλεκπαίδευσης όπου χρειάζεται σε κάποια από τα σχολεία τα οποία αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα με τους μαθητές. 

Επεσήμανε ωστόσο πως σε περίπτωση ολικού "lockdown", «είμαστε προετοιμασμένοι και θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε». 
Υπάρχουν ωστόσο συνέχισε, κάποιες τεχνικές δυσκολίες όσον αφορά την διαθεσιμότητα στην αγορά επιπρόσθετων υπολογιστών που θα  ήθελαν να βάλουν στα σχολεία λόγω αντικατάστασης πεπαλαιωμένου εξοπλισμού.

Εκτίμησε ωστόσο, πως ακόμη και με τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, μπορούν να ανταποκριθούν. 


Αμεσα ανταποκρίθηκαν Υπ. Υγείας και ΟΚΥπΥ για περισσότερη στελέχωση του ΓΝ Αμμοχώστου
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΥπΥ στην έκκληση της Επιστημονικής Διευθύντριας του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου Αμαλίας Χατζηγιάννη, για περισσότερη στελέχωση του.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Χατζηγιάννη «μετά την έκκληση για περισσότερη στελέχωση του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό, υπήρξε άμεση ανταπόκριση τόσο από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας όσο και από τον ΟΚΥπΥ».
 
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «θετική την ανταπόκριση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας και της Διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ» και σημείωσε πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι «το Νοσοκομείο Αμμοχώστου αναλόγως των αναγκών του θα ενισχύεται καθημερινά με περισσότερο προσωπικό».

Εγγραφή στην ΟΕΒ για ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, λέει ο ΟΚΥπΥ
------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η εγγραφή του ως μέλους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον να υπηρετήσει την προσπάθεια για την ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που αυτά προσφέρουν και πως «οι ανησυχίες που εκφράστηκαν περί ξεπουλήματος των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι υπερβολικές, άδικες και εκτός πραγματικότητας».

Ο ΟΚΥπΥ σημειώνει ότι αναγνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και εργάζεται για την επίλυσή τους, υπό τις πολύ δύσκολες συνθήκες που προκαλεί η πρωτοφανής πανδημία. Διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή για να διασφαλίσει το πολύτιμο αγαθό της υγείας για τον κάθε δικαιούχο, τον κάθε πολίτη και τον κάθε κάτοικο της Κύπρου. Αυτή είναι η αποστολή του και η κορυφαία προτεραιότητα της Διοίκησης, της Διεύθυνσης, των ιατρών, νοσηλευτών, επιστημόνων και όλων γενικά των εργαζομένων του, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΟΚΥπΥ, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Κύπρο, στον οποίο εργάζονται σχεδόν 7.000 προσωπικό, στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της συσσωρευμένης εμπειρίας της ΟΕΒ όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό μέσω της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή ένωση εργοδοτών και σε άλλους διεθνείς και παγκόσμιους οργανισμούς, σημειώνεται.

Ξεπέρασαν τους 1800 οι έλεγχοι Αστυνομίας παγκύπρια, οι πλείστες καταγγελίες για μη χρήση μάσκας
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τη μη χρήση μάσκας αφορούσαν κυρίως οι 65 καταγγελίες πολιτών παγκύπρια, ενώ τρεις καταγγελίες στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου έγιναν για τη μη τήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ.
 
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, διενεργήθηκαν 1814 έλεγχοι και εκτός από τις 65 καταγγελίες σε πολίτες καταγγέλθηκε και ένα υποστατικό για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
 
Στη Λευκωσία έγιναν 306 έλεγχοι με 30 καταγγελίες πολιτών και στη Λεμεσό 140 έλεγχοι με 3 καταγγελίες πολιτών.
 
Στη Λάρνακα έγιναν 382 έλεγχοι με 15 καταγγελίες πολιτών, ενώ στην Πάφο διενεργήθηκαν 134 έλεγχοι με 4 καταγγελίες πολιτών και ενός υποστατικού.
 
Στην Αμμόχωστο διενεργήθηκαν 707 έλεγχοι με 7 καταγγελίες πολιτών και στη Μόρφου 145 έλεγχοι με 6 καταγγελίες πολιτών.
 

Με στόχο το θετικό αποτέλεσμα η Ομόνοια υποδέχεται την Αϊντχόφεν για τη 2η αγωνιστική Europa League
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τον πρώτο εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα σε φάση Ομίλων δίνει απόψε η Ομόνοια που αντιμετωπίζει στις 22:00 την Αϊντχόφεν για την 2η αγωνιστική του Europa League.
 
Οι «πράσινοι», θέλουν να δώσουν συνέχεια στην καλή πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, όπου κατάφεραν να αποσπάσουν ισοπαλία με 1-1. Στόχος το θετικό αποτέλεσμα και πρωτίστως η νίκη. Ωστόσο, και η ισοπαλία δεν μπορεί να μην θεωρηθεί επίσης θετικό αποτέλεσμα.
 
Ο προπονητής της ομάδας Χένινγκ Μπεργκ αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ομόνοιας στον θεσμό είπε πως είναι δύσκολο να περάσει η ομάδα του στους «32».
 
«Η Γρανάδα είναι ισπανική ομάδα, η PSV έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι σε διαφορετικό επίπεδο. Όπως επίσης και ο ΠΑΟΚ. Σε κάθε παιχνίδι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Είμαστε ρεαλιστές, ξέρουμε πως είναι δύσκολο να προκριθούμε, όμως στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν. Ανυπομονούμε για το παιχνίδι, θα είναι ένα καλό τεστ για εμάς», είπε.
 
 ΑΠΟΕΛ και Καρμιώτισσα προχώρησαν στην επόμενη φάση του Κυπέλλου
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Το ΑΠΟΕΛ νίκησε με 4-0 στο Μακάρειο Στάδιο την ΠΑΕΕΚ Κερύνειας για την ενδιάμεση φάση του Κυπέλλου Coca - Cola Α` και Β` Κατηγορίας και προκρίθηκε στη Β` φάση της διοργάνωσης. Εκεί, θα αντιμετωπίσει σε μονό αγώνα τον Απόλλωνα Λεμεσού την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου.

Η Καρμιώτισσα Πολεμιδιών έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου αφού, στον πρώτο αγώνα της Β` φάσης νίκησε με 2-0 εκτός έδρας τον Ονήσιλο Σωτήρας. 


Ανόρθωση και Ερμής ήταν οι νικητές εξ αναβολής αγώνων του πρωταθλήματος
------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανόρθωση και Ερμής ήταν οι νικητές των δύο χθεσινών εξ αναβολής αναμετρήσεων της 5ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Cyta. 
 
Η Ανόρθωση νίκησε με 1-0 εκτός έδρας τον Εθνικό Άχνας και έπιασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του Πρωταθλήματος τον Απόλλωνα, στους 19 βαθμούς (σε οκτώ αγώνες η Ανόρθωση, σε επτά αγώνες ο Απόλλων, εκκρεμεί ο αγώνας με την Ομόνοια). Η Ανόρθωση έφτασε στη νίκη από τέρμα του Κβιλιτάια στο 69ο λεπτό. Με την ήττα του αυτή, ο Εθνικός έμεινε στους 4 βαθμούς. 
 
Μεγάλης βαθμολογικής σημασίας νίκη με 1-0 πήρε ο Ερμής με αντίπαλο τη Νέα Σαλαμίνα. Για τον Ερμή από τέρμα του Θεοδόση Κύπρου πέντε λεπτά πριν το τέλος ήταν αυτό που έκρινε την αναμέτρηση. Με τη νίκη της αυτή, η ομάδα της Αραδίππου ανέβηκε στην 9η θέση με 10 βαθμούς, αφήνοντας τη Νέα Σαλαμίνα στη 14η θέση με 3 βαθμούς. 
 

Νίκη ΑΕΛ στο ντέρμπι με την Ανόρθωση για τη 2η αγωνιστική στο πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΑΕΛ υπερτέρησε της Ανόρθωσης σε ντέρμπι στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α κατηγορίας γυναικών στο βόλεϊ, που πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο Ανόρθωσης.

Σύμφωνα με την ΚΟΠΕ «σαν έτοιμη από καιρό, η ομάδα του Στέλιου Μασιά κάνοντας εξαιρετική εμφάνιση κέρδισε στο μεγάλο ντέρμπι την Ανόρθωση με 1-3 σετ στο Αθλητικό Κέντρο Ανορθώσεως και σαφώς απέκτησε πάμπολλα πλεονεκτήματα από το ξεκίνημα».
 
ΚΟΜΜΑΤΑ
------------------

Θερμό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό για τους αγώνες και την συμπαράσταση του στην Κύπρο έστειλε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Θερμό χαιρετισμό στον αδελφό ελληνικό λαό, έστειλε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, για τις θυσίες, για τους αγώνες αλλά και για την συμπαράσταση, όπως είπε, που προσφέρει στην Κύπρο.
 
Σε δηλώσεις, μετά την πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που έγινε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «σήμερα τιμούμε το όχι, τους αγώνες του ελληνικού λαού που είναι σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία», πρόσθεσε.  
 
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμη ότι «η νίκη κατά του φασισμού ήταν μια νίκη των λαών», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ο αγώνας αυτός δεν τελείωσε».
 
«Πριν λίγες ημέρες καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, οι κουβαλητές του φασισμού και έχουμε υποχρέωση κάθε μορφή φασισμού από όπου και αν προέρχεται, σε όποια μορφή και αν εμφανίζεται να την πολεμούμε, να την πατάσσουμε», κατέληξε.
 
Οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος του `40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Η σημερινή (χθεσινή) επέτειος μας υπενθυμίζει πως οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος του ΄40, να εμπνευστούμε από εκείνους που δεν υπέκυψαν στον ολοκληρωτισμό και στον επεκτατισμό αλλά αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Δημοκρατία και την ελευθερία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά την πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία.
 
«Σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, σε μια δύσκολη περίοδο για τον κυπριακό ελληνισμό όλοι μας οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας και αν χρειαστεί να πούμε και εμείς, ακόμη μια φορά, το όχι σε άνομα σχέδια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Το 1940 ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημα απέναντι στο ναζισμό, δήλωσε η Μαρία Βασιλειάδου
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το 1940 ο καταπονημένος ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημα του απέναντι σε ένα πολύ ισχυρό εχθρό, απέναντι στο ναζισμό και στον φασισμό, δήλωσε η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου, μετά την πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που έγινε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία.
 
 «Και εμείς σήμερα, οι Έλληνες της Κύπρου, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον Τούρκο κατακτητή», είπε η κ. Βασιλειάδου.
 
Είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για ηττοπάθεια, δεν υπάρχουν, καθόλου, περιθώρια για εφησυχασμό».
 
Η ΕΔΕΚ καταδικάζει με βδελυγμία την επίθεση στην γαλλική πρεσβεία, δήλωσε η Μαρία Βασιλειάδου
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΕΔΕΚ καταδικάζει με βδελυγμία αυτούς του είδους τις επιθέσεις όπως την ψεσινή επίθεση στην γαλλική Πρεσβεία των μουσουλμάνων που φιλοξενούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου, μετά την πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που έγινε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία.
 
«Η ΕΔΕΚ δηλώνει την συμπαράσταση της στον γαλλικό λαό όπως και στους αξιωματούχους και τους εργαζόμενους στην γαλλική πρεσβεία», είπε η κ. Βασιλειάδου, η οποία ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της γαλλικής Πρεσβείας.
 
Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε τις αρχές της Δημοκρατίας και την Αστυνομία να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας της γαλλικής πρεσβείας και να προχωρήσει σε λήψη μέτρων για πρόληψη τέτοιων ενεργειών όπως επίσης και να εντείνει τους ελέγχους στα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 

Στο έπος του 1940 ο ελληνισμός έγραψε ολόχρυσες σελίδες ιστορίας, δήλωσε ο Γεάδης Γεάδη
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο έπος του 1940 ο ελληνισμός έγραψε ολόχρυσες σελίδες ιστορίας, στο ατελείωτο βιβλίο της ιστορίας μας, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, μετά την πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία.
 
«Το περήφανο ΌΧΙ του Μεταξά, το περήφανο ΌΧΙ του ελληνισμού μας διδάσκει ότι ο ελληνισμός μπορεί να πετύχει τα πάντα όταν υπάρχει εθνική ηγεσία που δεν υποχωρεί και αντιστέκεται», πρόσθεσε.
 
Ταυτόχρονα, συνέχισε, μας στέλνει το μήνυμα της υποχρέωσης που έχουμε στις επόμενες γενιές και στους προγόνους μας να αγωνιστούμε.
 
Ανέφερε επίσης ότι το ΕΛΑΜ εύχεται στον απανταχού ελληνισμό χρόνια πολλά.
 
(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)