Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Πιθανόν την επόμενη εβδομάδα συζητείται πρόταση για πεσόντες στο Υπουργικό, λέει ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Κύπρος/ΤΡΟΟΔΟΣ 21/08/2019


Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη δημιουργία μηχανισμού διερεύνησης πεσόντων που είναι θαμμένοι σε γνωστούς και άγνωστους τάφους, στα κατεχόμενα, καταθέτει ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του στην προεδρική θερινή κατοικία, στο Τρόοδος, κ. Φωτίου ανέφερε ότι πέραν από το θέμα των αγνοουμένων, το θέμα των πεσόντων είναι ακόμα μια τραγική πτυχή, απότοκο της τουρκικής εισβολής.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, υπάρχουν γύρω στους 500 πεσόντες που είναι θαμμένοι σε γνωστούς ή άγνωστους τάφους, οι οποίοι βρίσκονται στα κατεχόμενα και τον τελευταίο καιρό οι συγγενείς απαιτούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να μεταφερθούν τα οστά των δικών τους ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές για να γίνουν κηδείες σύμφωνα με τις χριστιανικές μας παραδόσεις.

Είπε ακόμη ότι το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο και έφερε το παράδειγμα πατέρα που του ανέφερε ότι ο γιος του σκοτώθηκε από τους Τούρκους, τάφηκε στην αυλή του σπιτιού του και βρίσκεται εκεί, ενώ ζήτησε από τον Επίτροπο να μεταφερθεί η σορός του στις ελεύθερες περιοχές.

«Είναι μια δύσκολη διαδικασία. Στην πρόταση που υποβάλλεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα συζητηθεί το πιο πιθανό την άλλη εβδομάδα δημιουργείται ένας μηχανισμός, πρώτα για να διερευνήσουμε όλες αυτές τις υποθέσεις, να τις χαρτογραφήσουμε, να πάρουμε γεννητικό υλικό από όλους τους συγγενείς και ανθρωπολογικές πληροφορίες και μετά θα επιχειρήσουμε να δούμε αν μέσα από τη βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για να γίνουν οι εκταφές και να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι ένας αριθμός από αυτούς, για τους οποίους δεν είναι γνωστή η τοποθεσία στην οποία είναι θαμμένοι, θα εντοπιστούν μέσα από τη διαδικασία της ΔΕΑ καθώς «μέχρι σήμερα κάποιοι από αυτούς εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους των αγνοουμένων μας».

Όμως, συμπλήρωσε, ένας τεράστιος αριθμός γνωρίζουμε πού είναι και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους μεταφέρουμε εδώ. «Αυτή είναι η προσπάθεια. Είναι υποχρέωση απέναντι στους συγγενείς και μέσα στον κατάλογο υπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες πεσόντες», κατέληξε ο Προεδρικός Επίτροπος.