Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, είπε ο Φ. Φωτίου, ΚΥΠΕ Αδάμος Ζαχαριάδης - Ελλάδα/Αθήνα 19/12/2019


«Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης των αρμόδιων αξιωματούχων Λευκωσίας, Αθήνας και Καϊρου για θέματα διασποράς, που έγινε σήμερα στην Αθήνα.

«Οι τρεις χώρες έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα, ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και αρκετά παρόμοια πολιτιστικά χαρακτηριστικά και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια σχέση γνήσιας φιλίας, εκτίμησης και αμοιβαίου σεβασμού», σημείωσε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος προωθούν και διευρύνουν τους στόχους της συνεργασίας σε θέματα διασποράς, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για εξυπηρέτηση των κοινών τους συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ισχυρά κέντρα αποφάσεων όπου και οι τρεις χώρες διαθέτουν ισχυρές διασπορές.

«Η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που υπόσχεται μια νέα και πιο ελπιδοφόρα εποχή για τις χώρες μας και ολόκληρη την περιοχή. Το υπογραμμίζουν αυτό τα αποτελέσματα των συναντήσεων μας κορυφής μαζί με τις υψηλές προσδοκίες των σχεδιασμών μας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία, καθώς και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της βιομηχανίας», σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση της δυνατότητας της οργανωμένης διασποράς των τριών χωρών με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων τους, με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά της διασποράς ενώ συζητήθηκαν τρόποι και δράσεις προκειμένου να βοηθηθεί η διασπορά να διατηρήσει την εθνική ταυτότητα.

«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας εκπροσώπων νεολαίας στις τρεις χώρες εντός καλοκαιριού 2020, ενόψει και σχετικής αναφοράς για το πρόγραμμα αυτό στην τριμερή διακήρυξη μεταξύ των αρχηγών κρατών μας. Παράλληλα, συμφωνήσαμε σε συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των τριών χωρών μας αλλά και σε παραχώρηση υποτροφιών σε νέους της διασποράς των τριών χωρών», τόνισε ο κ. Φωτίου και ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται η τέταρτη δράση του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ η οποία αναμένεται να λάβει χώρα στη Νότιο Αφρική, όπου και οι τρεις χώρες έχουν οργανωμένη διασπορά.

«Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος είμαστε στρατηγικοί εταίροι και μαζί μπορούμε να καταστήσουμε πιο δυνατή τη φωνή μας και να πετύχουμε ενέργειες και αποφάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Η διασπορά μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στην ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή, κάτι που είναι και ο μεγάλος στόχος των συνεργασιών με άλλες χώρες υπό την προεδρία των ηγετών μας», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΜΚ)